Beklemming van Franck Thilliez

Titel Beklemming
Auteur Franck Thilliez
Oorspr. titel Angor © 2014 | Vertaling: Félice Portier
Gegevens Paperback | blz. 447 |  Xander Uitgevers  | juni 2018
ISBN 978 94 016 0992 7    978 94 016 0945 6
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 9
Inhoud:

Camille Thibault is politieagent in Noord-Frankrijk. Sinds haar harttransplantatie droomt ze iedere nacht over een levensechte vrouw in nood. Zou het een herinnering van haar donor kunnen zijn? Camille heeft nog maar één missie: uitvinden welk drama er heeft plaatsgevonden.

Kort daarop worden Henebelle en Sharko thuis gebeld over een nieuwe zaak: een jonge vrouw, bijna blind, jarenlang in het donker vastgehouden, in een boom. Al snel leidt al het bewijs in de richting van de vrouwelijke politieagent in Noord-Frankrijk... Heeft Camille hier iets mee te maken?
Recensie:

Huiveringwekkende afdaling naar de krochten van het ultieme Kwaad.

Als een bijna blinde, jonge vrouw in een hevig verwarde en verwaarloosde toestand onder een omgewaaide boom wordt gevonden, is dat een start van een bizar onderzoek dat via Spanje en Argentinië terugvoert naar Frankrijk. Een ander vertrekpunt in deze boeiende thriller zijn de terugkerende nachtmerries van Camille Thibault, een gendarme uit Lille, over een vrouw die ergens in het donker opgesloten zit. Zij denkt dat deze visioenen te maken hebben met haar recente harttransplantatie.

Beklemming kent twee aparte verhaallijnen - eigenlijk drie want ook Lucie die nog met zwangerschapsverlof is, gaat stiekem op onderzoek uit -  die naar hetzelfde doel leiden. Bij Camille loopt dat via het vreemde fenomeen dat “celherinnering” heet. Normaal denken we bij herinneringen aan de hersenen maar er blijkt ook nog een soort geheugen op een veel dieper level te bestaan wat in de wetenschap als “cellular memory” wordt aangeduid.
In de andere verhaallijn volgt het team van Sharko een spoor van seriemoordenaars en, vreemd genoeg, anatomische lessen uit het verleden waar ook onze beroemdste schilder uit de Gouden Eeuw een kleine rol in speelt. Bij het onderzoek stuiten ze namelijk op twee schilderijen van Rembrandt van Rijn alsmede het zevendelige historische boekwerk Fabrica van Andreas Vesalius.

De eerste sinistere onderzoeksresultaten maken al snel duidelijk dat de ontvoering en visioenen slechts het topje van een lugubere ijsberg zijn. Camille, en Sharko en zijn team, belanden in een wereld waarin het kwaad als een artistieke kunstvorm wordt gezien en de beoefenaars ervan worden bewonderd en geadoreerd. Het is het ergste soort ramptoerisme die je je maar kunt bedenken en hoe afschuwelijker de misdaad des te groter de verering. Het wordt echter nog schrijnender als vertrouwde instituten als de staat en kerk crimineel samenzweren ten faveure van eigen politiek en financieel gewin.

Er zijn veel schrijvers van goede thrillers maar de Fransman Franck Thilliez weet zijn verhalen altijd iets speciaals mee te geven dat hem onderscheidt van de rest. Zijn boeken bevatten vaak een mix van merkwaardige wetenschappelijke onderzoeken, waargebeurde feiten en bizarre moorden. Van die ingrediënten weet hij altijd een bijzonder spannend verhaal te maken zo ook Beklemming. Het is een uiterst onderhoudende thriller die je op het puntje van de stoel houdt, en lang in het ongewisse laat over het hoe en waarom. Als je genoeg lef hebt én een sterke maag, neem dan absoluut deze huiveringwekkende afdaling naar de krochten van het ultieme Kwaad.

© RtH aug 2018