Zwanenzang van Franck Thilliez

Titel Zwanenzang
Auteur Franck Thilliez
Oorspr. titel Pandemia © 2015 | Vertaling: Textcase
Gegevens Paperback | blz. 488 |  Xander Uitgevers  | maart 2016
ISBN 978 94 016 0512 0    978 94 016 0513 7
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 9
Inhoud:

Drie zwanen worden dood aangetroffen in een vijver in het noorden van Frankrijk. De doodsoorzaak? Een fataal griepvirus. Amandine Guérin, microbioloog, wordt erbij geroepen: wat is dit virus en hoe verspreidt het zich?

Kort daarop wordt in het bos een dode man met zijn hond gevonden, hoogstwaarschijnlijk neergeschoten. Rechercheurs Franck Sharko en Lucie Henebelle worden onmiddellijk op de zaak gezet. Vlak bij de plaats delict vinden ze op de bodem van een meer een tas. De inhoud? Botten, schedels en vier versnipperde lichamen. Welke zieke geest heeft dit op zijn geweten?

Ondertussen tikt de tijd angstvallig door. Het onbekende griepvirus verspreidt zich in rap tempo door heel Frankrijk en eist nu ook menselijke slachtoffers. Als de oorzaak niet snel gevonden wordt, zal de epidemie zich niet langer tot Frankrijk beperken. De zaak krijgt opeens een zenuwslopend karakter, waarbij de gehele mensheid gevaar loopt.
Recensie:

Laat je besmetten door het Thilliez-virus

Ik had al een tijdje niets van de Franse schrijver Franck Thilliez vernomen maar toen was daar plots Zwanenzang. Dat het zo lang stil is gebleven, had niets te maken met zijn productie - tussen Zwanenzang en De schakel, zijn laatste in het Nederlands vertaalde thriller, heeft hij nog vier andere boeken geschreven - maar puur met het feit dat hij zonder Nederlandse uitgever zat. Gelukkig heeft Thilliez nieuw onderdak gevonden bij Xander Uitgevers. Daar kreeg zijn nieuwste boek meteen een plekje in de Europa Thriller Selectie, zeg maar de eliteclub van de uitgever. En dat is meer dan terecht want Zwanenzang is een geweldige pageturner: apart, intelligent, fascinerend, macaber, angstaanjagend en super spannend!

In een natuurpark worden drie dode zwanen gevonden. Twee microbiologen van het Pasteur Instituut in Parijs reizen naar Noord-Frankrijk om de doodsoorzaak vast te stellen en het eventuele besmettingsgevaar te bepalen. Op een heel andere plek worden een man en zijn hond vermoord aangetroffen. De rechercheurs Franck Sharko en Lucie Henebelle worden op pad gestuurd om de zaak te onderzoeken. Bij het uitkammen van de plaats delict wordt in het nabijgelegen meer een macabere vondst gedaan: een jutezak met restanten van vier verschillende lichamen. Al snel blijkt dat er tussen beide voorvallen een sinister verband is.

Deze complexe moordzaak vergt de nodige mankracht maar door een griepgolf is een derde van het politieapparaat geveld. En alsof dat nog niet genoeg is, is het netwerksysteem van de politie ook nog eens besmet geraakt door een computervirus. Ondertussen breidt de influenza zich steeds verder uit en eist de ziekte haar eerste slachtoffers. Het gedecimeerde team laat zicht echter niet ontmoedigen en speurt ijverig verder. Het spoor leidt naar het stinkende riolenstelsel onder de Franse hoofdstad en de diepste krochten van het Internet. Daar in de kwaadaardige, onzichtbare wereld van inktzwarte duisternis ontdekt het rechercheteam een even gruwelijk als catastrofaal complot van pandemische omvang.

Als we wel eens griep hebben doen we daar vrij luchtig over maar iedere griepaanval kost mensenlevens. Soms doemen er gevaarlijkere varianten op zoals bijvoorbeeld de Spaanse griep. Deze pandemie heeft meer slachtoffer geëist dan de Eerste Wereldoorlog! Nog niet zolang geleden was er sprake van een lichte paniek toen een andere, gemuteerde vorm, de zogenaamde Mexicaanse griep rondwaarde. Maar het kan nog erger…

In Zwanenzang weet Franck Thilliez je alles te vertellen over ziektekiemen. Saai zou je denken maar de Franse prijswinnaar weet de wetenschappelijke aspecten op uiterst bekwame wijze te combineren met het spanningselement waardoor het verre van saai is. Je zou bijna wensen dat je een lichte griep zou krijgen zodat je deze dystopische, duistere en beklemmende thriller in één ruk kunt uitlezen. Dus ik zou zeggen laat je besmetten door het Thilliez-virus.

© RtH mei 2016