Het weeshuis van Franck Thilliez

Titel Het weeshuis
Auteur Franck Thilliez
Oorspr. titel Le syndrome E © 2010 | Vertaling: Richard Kwakkel
Gegevens Paperback | blz. 384 | Sijthoff | 2012
ISBN 9789021804675
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Gelezen 17 t/m 27 april 2012
Waardering 9
Inhoud:

Rechercheur Lucie Henebelle is op zoek naar de maker van een oude film die vol verborgen beelden met geweldscènes zit. Ze wordt getipt over een connectie met een lopend moordonderzoek waarbij vijf verminkte lichamen zijn opgegraven. Handen, ogen en hersenen zijn met chirurgische precisie verwijderd. Commissaris Frank Sharko weet eerst niet wat hij aanmoet met de frêle, ambitieuze Lucie. Maar al snel zitten ze samen tot hun nek in een gruwelijke zaak. Het spoor leidt naar een weeshuis met een afschuwwekkend verleden....

Recensie:

Zieke geesten 

Het menselijk brein is grotendeels nog onontgonnen gebied. De hersenen nemen twee procent van ons lichaamsgewicht in beslag, maar verbruiken wel 20 procent van alle zuurstof die we opnemen en zelfs 30 procent van de energie die we tot onze beschikking hebben. Wetenschappers breken hun grijze cellen over de werking van de verschillende kwabben, synapsen, neuronen en dendrieten maar sommige onderzoekers gaan wel heel ver in hun drang naar antwoorden zoals blijkt in het op afschuwelijke feiten berustende Het weeshuis van Franck Thilliez

Rechercheur Lucie Henebelle wordt tijdens haar vakantie gebeld door een ex-vriend nadat hij een zeer bizarre film heeft gezien. Uit nader onderzoek blijkt dat de film vol zit met subliminale, gewelddadige en pornografische beelden. Ongeveer tegelijkertijd onderzoekt Commissaris Frank Sharko een gruwelijke vondst van vijf lijken waarbij de hersenen en de ogen zijn verwijderd. Beide bizarre zaken blijken op vreemde wijze met elkaar in verband te staan. 

Let op: hieronder staan enkele spoilers. Wil je die niet lezen maar wel vast mijn eindconclusie weten dan kan ik kort zijn: een aanrader!!  

Franck Thilliez begeeft zich met zijn boeken vaak buiten de geijkte paden van het thrillergenre en weet als geen ander de duistere uithoeken van de menselijke psyche bloot te leggen. MPS - meervoudige persoonlijkheidsstoornis - uit Dagbehandeling is nog een redelijk bekende aandoening maar acrotomofilie en teratologie uit De ring van Möbius zijn voor de lezer minder bekende medische begrippen. In Het Weeshuis heeft hij een ander tamelijk onbekend verschijnsel als thema gekozen; namelijk subliminale beïnvloeding van de amygdala door het uitzenden van een verborgen signaal of boodschap zonder dat het bewust wordt opgemerkt. Toch zouden deze boodschappen door het onderbewustzijn verwerkt worden en aan kunnen zetten tot bepaald gedrag. De amygdala legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig zijn en koppelt deze aan emoties.

Tijdens het onderzoek naar de oorsprong van de film en de vijfvoudige moorden worden Henebelle en Sharko geconfronteerd met tegenstrijdige bevindingen. Aan de ene kant worden de slachtoffers met buitensporig grof geweld om het leven gebracht maar anderzijds worden de hersenen en ogen met chirurgische precisie verwijderd. Het spoor leidt uiteindelijk via Egypte naar Canada waar de bron van alle kwaad lijkt te zetelen. Een oorsprong die elke beschrijving tart.

In Het Weeshuis legt Franck Thilliez een schrijnende episode in de Canadese geschiedenis bloot waar pas in 2006 met het betalen van een laatste compensatie een einde aan is gekomen hoewel één van de betrokken partijen nog nooit officieel hun excuses heeft aangeboden. Thilliez heeft deze onmenselijke gebeurtenissen gebruikt om een aangrijpend, luguber en spannend verhaal te schrijven over het beïnvloeden van menselijk gedrag door subliminaliteit en geestverruimende middelen. Het is een boek dat je raakt tot op het bot, helemaal als je wat extra achtergrondinformatie over de Duplessis-wezen en het project MK Ultra opzoekt.  

Het weeshuis is een verbijsterende thriller, met een verlammend einde, die tot nadenken stemt over de invloeden van beelden op het menselijk gedrag. Het is een schokkend relaas over een schandalige gebeurtenis verricht door zieke geesten met instemming, steun en medeweten van de overheid, de CIA en de Rooms-katholieke kerk.

© RtH 10-05-2012