Dagbehandeling van Franck Thilliez

Titel Dagbehandeling
Auteur Franck Thilliez
Oorspr. titel Fractures  © 2010 | Vertaling: Richard Kwakkel
Gegevens Paperback | blz. 352  | Sijthoff | 2011
ISBN 978 90 218 0753 9
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Gelezen 28 mei t/m 1 juni 2011
Waardering 8-
Inhoud:

Alice Dehaene is in behandeling bij psychiater Luc Graham. Ze weet dat er iets niet helemaal goed is in haar hoofd, maar wat? Graham moet haar helpen de verklaring te vinden voor de periodes van geheugenverlies. Het is al eens voorgekomen dat ze zich kilometers van huis bevond en zich niets herinnerde van de reis. Maar de laatste tijd heeft ze het gevoel dat ze door Graham aan het lijntje wordt gehouden.

Dan gaat er tijdens een experiment met foto’s uit het verleden iets mis: Alice ontvlucht in blinde paniek de behandelkamer. Waarom heeft niemand haar verteld dat haar overleden tweelingzus nog leeft?

Recensie:

Huiveringwekkende thriller over mensen met mentale fracturen

Er komen ieder jaar veel mooie boeken uit maar bij sommige schrijvers verheug je je net iets meer op een nieuwe uitgave dan bij anderen. Frank Thilliez is voor mij één van die auteurs vanwege de originele en bizarre insteek van zijn verhalen. Dagbehandeling heeft in ieder geval weer aan die gruwelijke verwachting voldaan.

Het duurde wel even voordat ik in het verhaal zat. Er waren allemaal losse lijntjes die geen enkel verband met elkaar leken te hebben maar uiteindelijk zeer ingenieus  samenvallen. Het verhaal start met de waargebeurde slachting in Libanon in het  Palestijnse vluchtelingenkamp Shatila. De Fransman Claude Dehaene is reporter en ooggetuige van het bloedbad dat de Falangisten, de Libanese christelijke militie, aanrichtten in dit vluchtelingenkamp. De kampen Sabra en Shatila werden omsingeld door het Israëlische leger zodat de vluchtelingen geen kant op konden. In twee dagen vermoordden de door Israël getrainde Falangisten volgens schattingen van het Rode Kruis zo’n 2750 personen. Claude overleeft de hel van 1982 maar raakt zwaar getraumatiseerd. Hij besluit zijn baan eraan te geven en strijkt samen met zijn vrouw neer op een afgelegen boerderijtje in Frans-Vlaanderen.

Dan maakt het verhaal een sprong van 25 jaar en maak je kennis met Alice, de dochter van Claude. Ze lijdt aan ernstige “zwarte gaten”: perioden waarvan ze zich totaal niet meer kan herinneren wat ze heeft gedaan of waar ze is geweest. De psychiater Luc Graham, die zelf ook het nodige heeft meegemaakt, probeert te achterhalen waar deze gaten vandaan komen. Bij een nogal wreed experiment gaat het helemaal mis en slaat Alice in paniek op de vlucht. Dagen later komt ze weer terug op haar kamer waar ze in haar badkuip een met bloed doordrenkte blouse vindt. Op haar zoektocht naar de waarheid krijgt ze hulp van een vluchtelingenwerker. Via hem komt ze erachter dat haar doodverklaarde tweelingzuster Dorothée nog in leven is.

Ondertussen is Julie Roqueval, een maatschappelijk werkster, eveneens met een onderzoek begonnen nadat ze op weg naar huis bij een bushalte een zwaar vermagerde, naakte man in een bloederige deken heeft gevonden. De onbekende man is catatonisch en reageert nergens op. Waar komt de man vandaan en hoe is hij in deze staat beland? Julie ontdekt steeds meer verbanden. Verbanden die met Luc Graham en Alice te maken lijken te hebben en die leiden naar een afgrijselijke waarheid.

Dagbehandeling is een sterke psychologische thriller in de trant van Sebastian Fitzek en Wulf Dorn alleen nog een paar graadjes enger. Het is een boek over mensen met mentale fracturen zoals Thilliez dat zelf ergens zo mooi omschrijft. Ik vond het begin nogal verwarrend door de vele namen en vreemde gebeurtenissen maar naarmate het verhaal vorderde, werd het steeds spannender. Er viel nog steeds geen touw aan vast te knopen maar het intrigeerde wel.

Als je wilt weten hoe deze dagbehandeling afloopt, zal je toch echt tot het einde door moeten lezen. Daar komen alle wonderlijke nachtmerries tezamen in een huiveringwekkend, krankzinnig einde.

© RtH 21-06-2011