De ring van Möbius van Franck Thilliez

Titel De ring van Möbius
Auteur Franck Thilliez
Oorspr. titel L'anneau de Moebius © 2010 | Vertaling: Richard Kwakkel
Gegevens Paperback | blz. 445  | Sijthoff | 2010
ISBN 9789021803654
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering
Inhoud:

Stephane Kismet is decorbouwer voor horrorfilms: hij maakt maskers, monsters en andere gruwelijkheden. Iedere nacht wordt hij geplaagd door vreselijke nachtmerries waarin hij zelf een rol speelt. De dromen zijn zo levensecht dat hij aanknopingspunten in de werkelijkheid begint te zoeken. Zijn paniek en twijfel worden steeds groter, vooral wanneer in een van de dromen een meisje wordt vermoord. Hij wil haar dood hoe dan ook voorkomen, maar weet niet wat te doen…

Recensie:

Is het lot onafwendbaar?

Toen ik de korte beschrijving van De ring van Möbius op internet ging zoeken zodat ik die niet hoefde over te typen, kwam ik erachter dat de Möbiusring een wiskundig begrip is. Ook wel "Möbiusband" of "band van Möbius" geheten, genoemd naar de wis- en sterrenkundige August Ferdinand Möbius uit Leipzig die de figuur ontdekte. De ring van Möbius is een tweedimensionale topologische structuur: een ruimtelijke figuur die slechts één vlak en één rand heeft. De band bestaat weliswaar uit een vlak, maar kan alleen in drie dimensies bestaan. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar de welbekende kunstenaar M.C. Escher heeft dit wiskundige principe in "Ants" gebruikt. Op zich kende ik dit wiskundige fenomeen wel maar ik wist niet dat er een specifieke naam voor bestond. Ik was benieuwd wat dit figuur met deze thriller van Franck Thilliez te maken had.

"Stéphane Kismet, bouwer van enge attributen voor horrorfilms, krijgt in zijn dromen flarden van beelden door van vermoorde personen en andere aanwijzingen. Als hij op onderzoek uitgaat, blijkt dat de plaatsen en tekens die hij heeft doorgekregen daadwerkelijk bestaan. Stéphane wil iets met deze informatie doen om de tragische gebeurtenissen die nog moeten plaatsvinden te voorkomen maar hij weet niet goed hoe." 

Als het gruwelijk verminkte lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden, leiden de sporen naar de sinistere wereld van acrotomofielen: mensen die hun seksuele bevrediging vinden in het vrijen met of fantaseren over personen met een lichamelijke afwijking, brandwonden, amputatie of een andere handicap. Voor rechercheur Victor Marchal die samen met zijn zwangere vrouw van Avignon naar Parijs is verhuisd, is dit zijn eerste grote zaak. Hij moet zich extra bewijzen omdat zijn vader een hoge functie binnen de politie bekleedt en algemeen wordt aangenomen dat Vic zijn baantje aan nepotisme te danken heeft. Toch is Victor degene die het onderzoek de goede richting opstuurt door bij een ondervraging het verband te leggen tussen de moord en de seksuele voorkeuren van het slachtoffer. Langzaam ontvouwt zich een macaber spoor dat leidt naar een wereld vol monsters van diverse aard.
Ook Stéphane Kismet's visioenen brengen hem naar dezelfde plaatsen als het politieonderzoek maar door zijn vreemde gedrag wordt hij gezien als een mogelijke verdachte.  

In het begin van het boek concentreerde het verhaal zich vooral op de acrotomofilie en teratologie (leer van de aangeboren misvormingen) maar hoewel die onderdelen een rol bleven spelen, werd het accent gaandeweg verlegd naar de visioenen van Stéphane en zijn verwoede pogingen om het lot te tarten. Maar wat hij ook onderneemt het komt steeds op hetzelfde neer: hij loopt rondjes op De ring van Möbius.

Franck Thilliez
heeft met De ring van Möbius een spannende, huiveringwekkende, intrigerende en intelligente thriller geschreven die je op het puntje van de stoel houdt. Het is zeker geen standaardwerkje en de Fransman heeft er ongetwijfeld veel research voor verricht. De vraag die aan het eind overheerst, is: kun je de toekomst veranderen als je weet wat er gaat gebeuren of is het lot onafwendbaar ongeacht wat je doet? Lopen we inderdaad over een Möbiusband?

© RtH 14-5-2010