De kleur van het duister van Franck Thilliez

Titel De kleur van het duister
Auteur Franck Thilliez
Oorspr. titel La couleur des ténèbres © 2009 | Vertaling: Anne van der Straaten & Harrie Nelissen
Gegevens Pocket | blz. 105 | Sijthoff | 2009
ISBN 9789021802657
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 8
Inhoud:

Twee mannen bevinden zich op de bodem van een gletsjerspleet. Ze lijken elkaar niet te kennen. Het is aardedonker en koud en er is nauwelijks eten. De een draagt een ijzeren masker, de ander is met een zware ketting, vastgeklonken om zijn enkel, aan de rotswand geketend. Hoe zijn ze er terechtgekomen? Waarom zitten ze daar? Is er ontsnapping mogelijk? Langzaam leert de lezer de gruwelijke waarheid kennen die achter deze bizarre omstandigheden verborgen ligt.

Recensie: 

IJzingwekkend en heel bizar

De kleur van het duister is een dunne pocket - vergelijkbaar met het geschenkboekje in de maand van het spannende boek-  en is bedoeld om lezers kennis te laten maken met het werk van de Franse auteur Franck Thilliez. Het boekje kost slechts € 2,50 maar bevat ook maar 104 pagina’s. Omdat ik nog niet zo lang geleden zijn nieuwste thriller De ring van Möbius gelezen heb, was deze mini-thriller voor mij geen eerste kennismaking maar meer een bevestiging van wat ik wist: Thilliez is een bijzondere schrijver en één om in de gaten te houden!!

Vick Croz, een ervaren bergbeklimmer, ontwaakt langzaam uit zijn verdoving om te ontdekken dat hij in een nachtmerrie is beland. Hij zit vast op de bodem van een gletsjer in het halfdonker maar hij is niet de enige…. Er zijn voldoende middelen aanwezig om de eerste dagen te kunnen overleven maar om werkelijk te ontsnappen, moeten ze uitvissen wat er bedoeld wordt met de achtergelaten mysterieuze boodschap: “Zoek achter de spiegel van uw misdaden en bied het hoofd aan uw demonen”.

Twee wildvreemde mannen zitten vast in een gletsjerkloof. Ze hebben geen idee waarom en door wie ze daar gebracht zijn. Het is er donker, ijzig koud en erg vochtig. Ze hebben de beschikking over een soort basis-overlevingspakket: een tent, wat kookgerei, een carbidlamp, een paar gasflesjes en twee sinaasappels. Om een uitweg uit deze natuurlijke gevangenis van ijs te vinden, zijn ze op elkaar aangewezen. Ze beseffen dat naarmate de tijd verder tikt de situatie steeds uitzichtlozer wordt en - als ze het cryptische bericht niet snel weten te ontraadselen -  ze ten dode zijn opgeschreven.

Thilliez weet de beklemmende en gespannen sfeer tussen de mannen goed te beschrijven evenals de uitputtende weersomstandigheden, de knagende honger, de groeiende wanhoop en de fysieke aftakeling met het verstrijken van de dagen.

De kleur van het duister geeft een goede indruk van de literaire kwaliteiten van Franck Thilliez en van zijn talent om ongewone, originele en intrigerende verhalen met verrassende ontknopingen te schrijven. Het is ijzingwekkend en heel bizar.

© RtH 11-8-2010