Glenn Meade

Titel IJselijk web
Oorspr. titel Web of deceit  © 2004 | Vertaling: Peter van Dijk
Gegevens Paperback | blz. 312 | Van Holkema & Warendorf| 2005
ISBN 9789026984341
NUR/NUGI 332 (thriller)
Gelezen van 4 t/m 15 jan 2009
Waardering
Inhoud:

Jennifer March lijdt nog dagelijks onder de verschrikkelijke nacht waarin haar moeder werd vermoord, haar broertje ernstig gewond raakte en zijzelf bijna werd verkracht. Haar vader Paul is rond die tijd als vermist opgegeven, en voor het laatst gezien in Zwitserland. Wanneer de politie denkt het lichaam van Paul March te hebben gevonden in de Zwitsers-Italiaanse grensstreek, komen de herinneringen weer naar boven; zo lijkt het wel of ze wordt geschaduwd en er worden aanslagen op haar leven gepleegd. Bovendien is het wel heel toevallig dat de man die haar vaders lichaam vond, zelf inmiddels is verongelukt...

Recensie:

IJspret in boekvorm

De weersverwachting voor de week van 4 februari 2009 luidde: "Regen afgewisseld met (natte) sneeuw. Temperaturen overdag een paar graden boven nul, 's nachts lichte vorst. Wind: oost tot noordoost, kracht 5, aan zee soms stormachtig."
Met die weersomstandigheden in het verschiet besloot ik op zoek te gaan naar een thriller met winterse elementen en kwam zodoende terecht bij IJselijk web van Glenn Meade dat zich voor een groot gedeelte afspeelt in de Lepontische Alpen op de grens van Zwitserland en ItaliŽ.

"Jennifer March lijdt sinds de dag dat haar moeder werd vermoord, haar broertje zwaar gewond raakte en haar vader verdween, aan afschuwelijke angstdromen. Ze hoopt twee jaar later nog steeds dat haar vader plotseling weer voor haar deur staat. Dat veranderd echter als zijn lichaam in een gletsjer op de grens van Zwitserland en ItaliŽ wordt gevonden. Jennifer reist naar Europa om haar vader te identificeren en om een einde te maken aan alle onzekerheid maar dan begint haar nachtmerrie pas echt."

De Ier Glenn Meade komt gelijk ter zake in deze onderhoudende thriller en verliest weinig tijd aan het uitdiepen van de karakters, noch maakt hij veel worden vuil aan het beschrijven van steden en andere zaken. De gebeurtenissen staan centraal en bepalen het tempo van het verhaal. Het enige waar Meade even bij stil staat is het natuurschoon in de Alpen. Hij heeft het vaak over de adembenemende vergezichten en de ongereptheid van dit gebied. Ik denk dat hij tijdens zijn research behoorlijk onder de indruk is geraakt van de overweldigende grootsheid van dit berglandschap. Toch verliest hij zich niet in ellenlange loftuitingen over iedere besneeuwde bergtop of elk pittoresk dorpje, hoe imposant of mooi die ook kunnen zijn.
 
IJselijk web is een heerlijke, ouderwetse thriller, een beetje in de trant van Alistair MacLean en Desmond Bagley, ongecompliceerd en enigszins traditioneel maar lekker spannend met nipte ontsnappingen, spectaculaire achtervolgingen en enkele onverwachte wendingen. Je blijft lang in het ongewisse over het hoe en waarom. De spanning wordt langzaam opgebouwd en neemt per hoofdstuk toe. Een stukje ijspret maar dan in boekvorm.

© RtH 20-2-2009
  
 

Ga naar As van het kwaad

Ga naar Constantine, discipel van de duivel