Glenn Meade

As van het kwaad van Glenn Meade

Titel As van het kwaad
Oorspr. titel Resurrection day  © 2002 | Vertaling: Jan Smit
Gegevens Paperback | blz. 623 |  Van Holkema & Warendorf | 2004
ISBN 97890026983542
NUR/NUGI 332 (thriller)
Gelezen van 24 aug t/m 2 sep
Waardering 10-
Inhoud:

De meest gezochte terrorist ter wereld heeft een verpletterend ultimatum voor de Amerikaanse president: Een van zijn terroristische cellen heeft Washington in zijn greep met een even krachtig als afschuwelijk massavernietigingswapen, dat ingezet zal worden als de president niet binnen zeven dagen aan zijn eisen voldoet.

Jack Collins, contraterreurexpert van de FBI, krijgt de onmogelijke opdracht om de terroristen op te sporen en het wapen te neutraliseren. Hij krijgt hulp van Alexei Kursk, een van de beste Russische agenten, omdat er van de terroristen duidelijke sporen naar de Russische Federatie lopen. Tijdens de koortsachtige klopjacht worden Collins en Kursk niet alleen geconfronteerd met een meedogenloze vijand, maar ook met elkaar en hun persoonlijke en onverenigbare motieven.

De terreuractie escaleert tot een wereldcrisis en voordat het ultimatum verstrijkt zal de president van de Verenigde Staten moeten kiezen tussen een uiterst pijnlijke nederlaag of tot vernietiging van de Amerikaanse hoofdstad en de dood van ontelbare onschuldige burgers.

Recensie:

Duivelse dilemma’s in een reële nachtmerrie

Nog niet zo lang geleden zag ik het tv-programma God als misvatting een deel uit de tweedelige serie De wortel van het kwaad (als Roots of Evil op You Tube te vinden). In die aflevering liet etholoog Richard Dawkins de negatieve aspecten van religie zien. Het was een verbijsterende documentaire over de extatische beleving van gelovigen. Ik zag niet alleen bloedfanatieke moslims maar ook dweepzieke christenen die biologieleraren geestelijk en fysiek bedreigden simpelweg omdat ze de evolutietheorie op school onderwijzen. Dit zijn m.i. geen ware gelovigen maar zieke geesten die een gevaar voor de maatschappij zijn.

Met dit intolerante en bloeddorstige fanatisme is Glenn Meade aan de slag gegaan in As van het kwaad. Het boek gaat over een terroristische bedreiging met verregaande gevolgen die ieders verbeelding te boven gaan behalve die van Meade die dit aannemelijke horrorscenario heeft bedacht. Als het werkelijk zou gebeuren – wat niet ondenkbaar is - zijn de gevolgen niet te overzien en staat de totale wereld op zijn kop.

Meade schreef dit boek om uiting te geven aan zijn angst voor aanslagen door fundamentalistische groeperingen op Amerikaans grondgebied. Nog voor het boek klaar was, werd zijn vrees bewaarheid met de welbekende en wereldschokkende aanslagen op 9/11. Het heeft de inhoud van het boek niet beïnvloed maar de spontane medewerking die hij eerder kreeg van diverse veiligheidsdiensten werd plots een stuk minder.

De  kracht van het boek zit ‘m niet alleen in de geloofwaardigheid van het verhaal maar ook in de uitleg waarom de terroristen tot deze daad zijn gekomen. Meade laat beide  zijden van de medaille zien. Het rechtvaardigt niet de dood van duizenden onschuldige slachtoffers maar je krijgt meer begrip voor de beweegredenen én er zit een kern van waarheid in.

As van het kwaad is een ouderwetse, voortreffelijke thriller over een thema waarmee we tegenwoordig bijna dagelijks worden geconfronteerd. Het is de ultieme nachtmerrie van iedere regering met duivelse dilemma’s. Het verhaal is goed uitgewerkt, zit gedegen in elkaar en als je eenmaal bent begonnen, kun je nauwelijks nog stoppen. Meade knoopt alle verschillende lijntjes vakkundig aan elkaar en je zit bijna 650 bladzijden lang op het puntje van je stoel. Het enige wat je aan te merken zou kunnen hebben, is dat de karakters vrij stereotiep zijn en dat je weet hoe het eindigt. Voor de rest kan ik niet anders concluderen dan dat ik één van de beste pageturners van de laatste jaren heb gelezen!

© RtH 28-9-2010
 

Ga naar De sfinx van Sakkara

Ga naar IJselijk web