Glenn Meade

De sfinx van Sakkara van Glenn Meade

Titel De sfinx van Sakkara
Oorspr. titel The sands of Sakkara  © 1999 | Vertaling: Theo Horsten
Gegevens Paperback | blz. 432 | van Holkema & Warendorff | 1999
ISBN 9026981708
NUR/NUGI 331 (thriller)
Waardering
Inhoud:

Ondanks de meest uitgebreide veiligheidsmaatregelen ontdekt een Duitse spion, bijgenaamd de sfinx, dat de geallieerden een topontmoeting in Cairo voorbereiden. Onmiddellijk bekrachtigt Adolf Hitler een vermetel plan: een moordaanslag op Franklin D. Roosevelt en Winston Churchill tijdens hun geheime ontmoeting in Cairo.

Majoor Johann Halder, een van de briljantste agenten van de Abwehr, wordt samen met een uitgelezen undercoverteam en de jonge Egyptologe Rachel Stern gedropt in een vijandige woestijn en begint een race tegen de klok om Cairo op tijd te bereiken en de aanslag succesvol uit te voeren. Als de militaire inlichtingendienst van de Verenigde Staten erachter komt dat Roosevelt en Churchill doelwit zijn van een moordaanslag, krijgt luitenant-kolonel Harry Weaver de opdracht Halder en zijn team op te sporen en te elimineren. Maar zowel voor Weaver, als voor Halder en Rachel staat er meer op het spel dan oorlog en het leven van de twee leiders.... Ooit sloten zij drieën bij de piramide van Sakkara een verbond dat op het punt staat tot het uiterste getest te worden tijdens een razend spannende wedloop naar de dood

Recensie:

Oorlogsthriller pur sang.
 
Vorig jaar heb ik, Brandenburg, het debuut van en mijn eerste kennismaking met de Ierse schrijver, Glenn Meade gelezen en dat is me goed bevallen. Ik ben daarom op zoek gegaan naar andere boeken van zijn hand en met name De sfinx van Sakkara stond hoog op mijn lijstje vanwege de goede recensies en wegens mijn voorliefde voor boeken over de Tweede Wereldoorlog.

Oorlog is allesbehalve mooi zoals de openingsscène uit de film Saving Private Ryan zo genadeloos laat zien maar toch heeft het ook iets heroïsch in zich. Sommige mensen verworden tot beesten maar een enkeling stijgt boven zichzelf uit en waagt zijn of haar leven voor het doorgeven van geheime informatie of door het uitvoeren van clandestiene operaties achter vijandelijke linies. En dat alles voor de eer van het vaderland. Dat zijn zaken die tot de verbeelding spreken van zowel schrijvers als lezers. In die categorie past ook
De sfinx van Sakkara en na het lezen kan ik alleen maar concluderen dat deze tot de beste oorlogsboeken in zijn soort behoort. Geweldig!

In de Nijl wordt een lijk van een bejaarde Duitser gevonden met de naam Johann Halder. Freelance journalist Frank Carney ruikt een verhaal en gaat op onderzoek uit. Het spoor leidt naar de 83-jarige Harry Weaver en deze onthult na enig aandringen een bijzondere en cruciale gebeurtenis uit de 2e WO, namelijk een Duits complot om Roosevelt te vermoorden met de codenaam: Operatie Sfinx.
 
In De sfinx van Sakkara komen twee voormalige vrienden bij het uitbreken van de oorlog lijnrecht tegenover elkaar te staan. Het thema is niet nieuw, denk maar bijvoorbeeld aan de bekende tv-serie North and South. Het verhaal boeit vanaf het begin en wordt naarmate de roman vordert alsmaar spannender. Meade weet zijn lezer op het puntje van de stoel te houden door steeds wisselende factoren te gebruiken waardoor alles niet zo loopt zoals je verwacht. Ook gebruikt hij een aantal waargebeurde feiten uit de Tweede Wereldoorlog waardoor het geheel wint aan geloofwaardigheid.
 
De sfinx van Sakkara is een oorlogs- c.q. spionageroman pur sang die gegarandeerd niet misstaat tussen twee andere wereldberoemde klassiekers te weten: Door het oog van de Naald van Ken Follett en De adelaar is geland van Jack Higgins. Het is een aanrader voor mensen die ook van deze beide bestsellers hebben genoten. Het grote verschil is echter dat De sfinx van Sakkara zich niet Europa maar in Egypte afspeelt maar dat is ondanks de Afrikaanse hitte ook wel eens verfrissend.

© RtH 21-09-2008
 

Ga naar Sneeuwwolf

Ga naar As van het kwaad