Glenn Meade

Titel Sneeuwwolf
Oorspr. titel Snow wolf  © 1995 | Vertaling: Theo Horsten
Gegevens Paperback | blz. 480 | Van Holkema & Warendorf| 1997
ISBN 9026973705
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:

Januari 1953. De koude oorlog is op z'n hoogtepunt. Nog voor Eisenhouwer is geïnstalleerd als president ontvangt hij het alarmerende bericht dat de steeds minder toerekeningsvatbare Stalin waarschijnlijk een atoombomaanval op Amerika aan het voorbereiden is.

Eisenhouwer en de directeur van de CIA komen tot de conclusie dat er maar één oplossing is om het dreigende onheil af te wenden: Stalin moet worden gedood. In het diepste geheim wordt een operatie voorbereid, die de codenaam Snow Wolf krijgt.

Alex Slanski en Anna Khorev, beiden in Rusland geboren en uit Stalins hel ontsnapt, worden vanuit Finland in Estland gedropt om onopgemerkt naar Moskou te reizen. Maar de CIA ontdekt dat de KGB van operatie Snow Wolf af weet en dat zij opdracht heeft gegeven tot een grootscheepse klopjacht op de twee agenten.

Het is onmogelijk om Alex en Anna terug te roepen en CIA-agent Jake Massey krijgt de opdracht de twee op te sporen. Hij moet ze koste wat kost tegenhouden voordat ze in handen vallen van het beruchte hoofd van de geheime politie, Beria. Zelfs als dit betekent dat hij zijn eigen mensen zal moeten doden.Spionagethriller van de bovenste plank!

Rusland heeft in 2018 met een reeks spraakmakende voorvallen menigmaal de voorpagina gehaald zoals met de vermeende Russische bemoeienissen met de Amerikaanse verkiezingen, een serie wereldwijde cyberaanvallen door de militaire inlichtingendienst GROe, de moordaanslag met gif op een voormalige Russische dubbelspion en zijn dochter in Salisbury, het Azov incident, de uitbreiding van de oorlogsvloot met hypersonische kruisraketten en de zogeheten ‘doomsday-torpedo’, enz. Er wordt hier een daar al voorzichtig van een nieuwe Koude Oorlog gesproken. Voor mij waren deze gebeurtenissen een trigger om Sneeuw Wolf van Glenn Meade, die zich nog in de  beginperiode van de Koude Oorlog afspeelt en al jaren ongelezen in de kast stond, eens te gaan lezen. En ik heb daar geen moment spijt van gehad!!

Op 5 maart 1953 overleed de Russische leider Stalin in zijn zwaar beveiligde datsja in Kuntsevo even buiten Moskou. De officiële verklaring noemt een hersenbloeding als doodsoorzaak maar het is nooit duidelijk geworden onder welke omstandigheden Stalin precies is gestorven. Daarover wordt nog steeds gespeculeerd.
Een aantal theorieën beweren dat Beria, het hoofd van de geheime dienst: de NKVD, Stalin zou hebben vergiftigd omdat hij dacht dat Stalin hem uit de weg wilde ruimen omdat hij te machtig zou zijn geworden. Die theorie wordt mede gevoed door het feit dat Beria 24 uur lang geen arts bij de stervende Stalin liet komen. Een ander verhaal luidt dat Stalin op een ochtend niet uit zijn kamer kwam en het uren duurde voordat iemand de moed had ongevraagd naar binnen te gaan. Niemand mocht namelijk de nachtbraker Stalin in zijn slaap storen. Daarom lag hij bijna een hele dag verlamd op het tapijt nadat hij 's nachts een beroerte had gekregen. Er is echter ook nog een derde versie en dat is wellicht wel de meest interessante. Deze  komt uit de koker van Glenn Meade waarin hij beweert dat Stalin vermoord zou zijn door de Amerikaanse veiligheidsdienst.

Na de 2e WO oorlog regeert Stalin weer met ijzeren hand over Moedertje Rusland en geeft hij Beria opdracht tot het uitbreiden van het Russische atoomprogramma, wat in 1949 leidt tot de eerste test met een Russische atoombom. Drie jaar later in december 1952 nodigt de zittende president Truman zijn opvolger Eisenhower uit voor een spoedoverleg waarbij hij de aankomende president een dossier overhandigd met een zeer verontrustende inhoud.
In allerijl en in het diepste geheim bereiden de Amerikanen een operatie voor onder de codenaam Snow Wolf. De in Rusland geboren Alex Slanski en Anna Khorev krijgen een korte spoedtraining voordat ze via een afgelegen Fins vliegveld in Estland worden gedropt. Daar vandaan moeten ze nog ca.1000 km afleggen, onder erbarmelijke omstandigheden, om in Moskou te geraken om Stalin te vermoorden. Dat is op zich al bijna een onmogelijke taak maar het wordt helemaal een kansloze missie als de KGB lucht krijgt van de operatie en een grootscheepse klopjacht op het tweetal opent. Maar Alex en Anna mogen absoluut niet gepakt worden en daarom wordt CIA-agent Jake Massey achter het duo aangestuurd om ze uit te schakelen voordat ze in handen van Beria vallen.

De Ierse auteur Glenn Meade baseerde zijn boek op de nooit opgehelderde omstandigheden rond de dood van de  Russische dictator Stalin in maart 1953 en schreef daar een uiterst boeiende roman over. Hij schetst een goed beeld van het Stalinistische Rusland en de waanzinnige denkbeelden van de dictator. Soldaten die door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen waren genomen, werden, nadat Duitsland was verslagen, veroordeeld tot dwangarbeid wegens lafheid en naar Siberië gestuurd. Het boek bevat meer van dergelijke, bijzondere feiten. Dat maakt het verhaal, naast dat het razendspannend is, extra interessant.

Sneeuw Wolf is een spionagethriller van de bovenste plank! Spannend en onderhoudend van begin tot eind. Geweldig geschreven met oog voor detail en historie maar zonder dat de vaart uit het verhaal wordt gehaald. Het is een fraaie mix van De dag van de Jakhals van Frederick Forsythe, De adelaar is geland van Jack Higgins en Gorki Park van Martin Cruz Smith. Ik ben niet de enige die dit een topthriller vind want als twee voormalige topmannen van de spionagediensten te weten: E.J. Applewhite van de CIA én Oleg Kalugin van de KGB, dit boek typeren als Fantastisch en Indrukwekkend heb je wel een geweldige prestatie neergezet!!

© RtH dec. 2018
 

Ga naar Brandenburg

Ga naar De sfinx van Sakkara