Glenn Meade

Brandenburg van Glenn Meade

Titel Brandenburg
Oorspr. titel Brandenburg  © 1994 | Vertaling: Theo Horsten
Gegevens Paperback | blz. 399 | Van Holkema & Warendorff | 1996
ISBN 90 269 7369 1
NUR/NUGI 331 (thriller)
Waardering 8-
Inhoud:

Een activist wordt neergeschoten in de straten van Berlijn.... Een zakenman in Paraguay schiet zichzelf door het hoofd.... Een journalist komt op gruwelijke wijze aan zijn einde.... De veiligheidsdienst van de Europese Unie denkt dat er een verband bestaat tussen de drie ogenschijnlijk op zichzelf staande gebeurtenissen. En de nationalistische gevoelens die in het herenigd Duitsland na vijftig jaar weer de kop opsteken doen het ergste vermoeden: een complot - gesmeed in Zuid-Amerika - om Europa onder te dompelen in dezelfde nachtmerrie van een halve eeuw geleden. De dienst stuurt zijn agent Joseph Volkmann naar Paraguay met de opdracht achter de identiteit van de samenzweerders en hun Europese connecties te komen. De vondst van een huis in de jungle van Paraguay van een gedeeltelijk verbrande foto is de aanwijzing die Joseph naar de identiteit van de samenzweerders kan leiden maar ook tot zijn eigen dood....

Recensie:

Een zeer boeiende puzzel

Glenn Meade was een voor mij nog onbekende schrijver. Zijn naam was me wel bekend maar zijn werk nog niet. Na een tip van een lezer in mijn gastenboek besloot ik hier toch eens verandering in te brengen en toen ik niet lang daarna zijn thriller Brandenburg op een boekenmarkt tegenkwam, was de beslissing snel gemaakt.

Brandenburg wordt "Een thrillerdebuut van het formaat Forsyth!" genoemd en daar is niks teveel mee gezegd al deed het begin van het boek me sterk denken aan The boys from Brazil van Ira Levin. Ook dat speelt zich af in Zuid-Amerika en worden er verschillende mensen vermoord zonder ogenschijnlijk motief.

De dood van een zakenman brengt journalist Rudi Hernandez bij toeval op het spoor van "Die Spinne" - de Zuid-Amerikaanse tak van Odessa (Organisation des Ehemaligen SS-Angehörigen) - een organisatie die evenals Odessa menig voormalig SS-kopstuk na de oorlog aan een nieuw leven c.q. identiteit hielp.
Hernandez luistert een geheime vergadering af en is daarna zijn leven daarna niet meer veilig. Via Erica Kranz, een vriendin van Rudi wordt de veiligheidsdienst van de Europese Unie (DSE) bij de zaak betrokken omdat de kwestie een  Europese connectie lijkt te hebben. De Engelse afdeling stuurt Joseph Volkmann naar Ascunsión - de hoofdstad van Paraguay en een beruchte vrijhaven voor gevluchte nazi's ten tijde van Alfredo Stroessner - om achter de ware identiteit van de samenzweerders en hun bedoelingen te komen. Wat volgt is een spannende speurtocht met diverse lijntjes waar ik, maar ook de hoofdrolspelers, aanvankelijk geen touw aan vast wisten te knopen. Stukje bij stukje werden de deeltjes van de puzzel omgedraaid en op hun plek gelegd maar het duurde nog heel lang eer het hele afschrikwekkende plaatje zichtbaar werd.

Glenn Meade heeft met Brandenburg een spannende, akelig aannemelijke thriller geschreven. De aangehaalde feiten gaven het verhaal nog eens extra geloofwaardigheid. Ik heb in ieder geval zin gekregen om in de toekomst meer puzzels van Meade te ontrafelen.

© RtH 2-8-2007