Cody McFadyen

In het duister van Cody McFadyen

Titel In het duister
Oorspr. titel The darker side © 2009 | Vertaling: Martin Jansen in de Wal
Gegevens Paperback | blz. 343 | A.W. Bruna | 2009
ISBN 9789022993583
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:

Een leugen, een minnaar lang geleden, een stil en duister verlangen... Iedere vrouw heeft wel een geheim dat zij aan niemand durft te vertellen. Niemand weet dat beter dan FBI-agente Smoky Barrett. Maar wat probeerde de jonge vrouw te verbergen die hoog in een verkeersvliegtuig werd vermoord? En wat is de betekenis van het kruis dat in haar lichaam werd achtergelaten? Smoky en haar team openen de jacht op een seriemoordenaar die de diepste geheimen van zijn slachtoffers gebruikt om hen te vermoorden.

Recensie:

Vergiffenis en absolutie

In het duister is de derde thriller van Cody McFadyen met wederom Smokey Barett in de hoofdrol. Zijn vorige twee boeken waren, zacht uitgedrukt, nogal bloederig en gruwelijk van aard en ik was benieuwd welke bloedstollende fictie me nu weer te wachten stond.

"Tijdens een vlucht van Texas naar Virginia wordt Lisa Reid, dochter van een vooraanstaand congreslid, vermoord. Vanwege de politieke implicaties en enkele gevoelige details worden Smokey Barett en haar team op de zaak gezet. Al snel blijkt de dood van Lisa niet de eerste maar de laatste uit een serie van moorden te zijn. De politieke carrière van het congreslid lijkt in het niet te vallen bij de veel grotere schade die de zaak kan aanrichten naarmate Smokey en haar team dichter bij de oplossing komen."

Zoals je van McFadyen kan verwachten, gaat het er In het duister niet zachtzinnig aan toe. Toch lijkt zijn derde thriller iets minder bloederig te zijn dan zijn vorige twee boeken of ik ben er inmiddels aan gewend geraakt. Dat laatste denk ik echter niet want ik vond bepaalde scènes nog steeds schokkend om te lezen. Het verhaal is spannend en leest mede daardoor vrij vlot. Het positieve is bovendien dat het "honey-love-gehalte", waar sommige mensen zich in de vorige boeken van McFadyen nogal aan stoorden, in dit deel aanzienlijk is gedaald.

Naast deze positieve punten kent In het duister ook een paar negatieve kanten. Wat me als eerste opviel, was dat McFadyens kookkunst waarschijnlijk niet verder komt dan macaroni met kaas want als er al eens gegeten werd, kwam dit pastagerecht op tafel. Verder viel het hoge sexgehalte op en met name de orale sex. Dit gebeurde niet bepaald in subtiele bewoordingen maar op zeer grove wijze. Het nut om fellatio zo rauw onder woorden te brengen, ontging mij totaal. Zelfs tussen plat en grof taalgebruik zit nog een groot verschil. Ik vermoed dat McFadyen het heeft gedaan om te shockeren maar in mijn optiek was het misplaatst en onnodig.

Niettemin is In het duister een zeer aardige thriller geworden waarin vergiffenis en absolutie een grote rol spelen.

© RtH 2-11-2009