Cody McFadyen

Het gezicht van de dood van Cody McFadyen

Titel Het gezicht van de dood
Oorspr. titel The face of death © 2007 | Vertaling: Valérie Janssen
Gegevens Paperback | blz. 464 | A.W. Bruna | 2007
ISBN 9789022993576
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 8
Inhoud:

Het meisje is zestien jaar oud. Ze heet Sarah, bevindt zich op de plaats delict van een gruwelijke, drievoudige moord en houdt een pistool tegen haar hoofd gedrukt. Ze beweert tegenover de politie dat ‘de Vreemdeling’ haar adoptiegezin heeft vermoord. Dat hij haar al haar hele leven achtervolgt en iedereen vermoordt van wie ze houdt. En dat niemand haar gelooft. En dat klopt, niemand gelooft haar. Tot nu toe…Special Agent Smokey Barrett heeft de leiding over CASMIRC, een speciale FBI eenheid die zich bezighoudt met het opsporen van seriemoordenaars. Het team is door haar persoonlijk samengesteld uit de beste specialisten uit de nationale misdaadbestrijding. Ze zijn net zo geobsedeerd en vasthoudend als de psychopaten op wie zij jacht maken. En deze zaak zal het uiterste van hen vergen. Want een nieuwe, wrede, dubbele moord toont aan dat deze seriemoordenaar op een missie is en verdergaat dan welke moordenaar dan ook. 

Recensie:

Een strijd op leven en dood.

Na de inleidende beschouwingen - een introductie van de leden van het FBI team en een korte samenvatting van de gebeurtenissen uit het debuut De stilte van de hel, komt het verhaal langzaam op gang. Een luie, gezellige zaterdag van special agent Smoky Barrett en haar pleegdochter Bonny, wordt wreed verstoord door een telefoontje waarbij eerstgenoemde naar een plaats delict wordt geroepen. Daar ontmoet ze Sarah, een zestienjarig meisje te midden van drie vreselijk toegetakelde lichamen. Het meisje dreigt zichzelf dood te schieten omdat niemand haar wil geloven. Zij beweert namelijk dat een vreemdeling al vanaf haar zesde verjaardag iedereen die ze lief heeft, vermoord. De sporen lijken echter uit te wijzen dat er niemand anders in het huis is geweest....

De beschreven gebeurtenissen in Het gezicht van de dood zijn net als in het De stilte van de hel
weer uitermate gruwelijk en soms onvoorstelbaar maar het wordt pas echt vreselijk en persoonlijker als je in het dagboek van Sarah leest. Maar daar zit tevens een beetje de makke van dit deel naar mijn mening; het dagboek wordt in de 3e persoon geschreven. Een dagboek wordt, lijkt mij, altijd in de 1e persoon geschreven. Sarah legt later uit waarom ze in de derde persoon schrijft maar ik vond dat geen bevredigend antwoord. Ik snap wel dat McFadyen zichzelf wat meer speelruimte wilde geven waardoor hij ook de gedachten en emoties van andere personages kon beschrijven maar toch. Het ging mij echt te ver toen Sarah een situatie in haar dagboek beschrijft wat zich buiten haar gezichtsveld in een patrouillewagen afspeelt. Ook vond het taalgebruik niet iets voor een zestienjarige.

Laat je die tekortkoming achterwege dan heb je toch weer een spannende, angstaanjagende, bij vlagen aangrijpende thriller over een doodsbang meisje dat strijdt op leven en dood met 'de vreemdeling'.

© RtH 04-02-2008