De stilte van de hel van Cody McFadyen

Titel De stilte van de hel
Oorspr. titel Shadow man © 2006 | Vertaling: Valérie Janssen
Gegevens Paperback | blz. 360 | A.W. Bruna | 2006
ISBN 90 229 9133 4
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:

Smoky Barrett is een jonge, maar ervaren FBI-agente. Zij leidt CASMIRC, een speciale eenheid die zich bezighoudt met onderzoek naar seriemoordenaars. Smoky is tijdelijk met verlof. Haar man en dochtertje zijn vermoord door de man achter wie zij aanzat. Met behulp van een psychiater probeert zij dit trauma te verwerken.
Maar Smoky heeft nog een lange weg te gaan. Dan wordt het ontzielde lichaam gevonden van Annie Franklin, Smoky's beste vriendin van vroeger. Ze neemt de zaak op zich. De moordenaar legt contact met Smoky. Hij beweert een afstammeling te zijn van Jack the Ripper. En hij daagt haar persoonlijk uit: zij moet hem tegenhouden, voordat er meer slachtoffers vallen...

De stilte van de hel is het zenuwslopende relaas van de fysieke en vooral ook mentale strijd tussen FBI-agente Smoky Barrett en seriemoordenaar Jack Jr. Een sterke vrouw tegenover een gruwelijke psychopaat, die veel te veel weet van haar kwetsbare kanten.

Recensie:

Gruwelijk goed

Na het succes van Silence of the lambs uit 1991(!) stortte menig thrillerschrijver zich op het fenomeen seriemoordenaar. De meeste van die boeken zijn slechts een slap aftreksel, enkele uitzonderingen daargelaten. Het onlangs verschenen De stilte van de hel van Cody McFadyen behoort gelukkig tot die categorie positieve uitzonderingen. Van begin tot eind heeft dit boek me geboeid. De stilte van de hel is niet voor fijngevoelige personen, het is echt gruwelijk en je voelt het soms in je maag als je de daden van de moordenaar leest.

Special Agent Smoky Barrett van de FBI die zo haar eigen demonen heeft, wordt uiteindelijk belast met het opsporen van deze bijzondere seriemoordenaar die meent een afstammeling van Jack the Ripper te zijn.
Je leeft met Barrett mee en sommige van haar angsten zijn heel herkenbaar. Ik werd tijdens het lezen van het boek heen en weer geslingerd tussen allerlei emoties; van afschuw tot vertedering. Het boek is superspannend met onverwachtse gebeurtenissen en een wat diepere laag. Misschien is het hier en daar een tikkeltje ongeloofwaardig maar dat vond ik niet storend.

Een veelbelovend debuut van Cody McFadyen en ik ben dan ook zeer benieuwd naar zijn volgende werk.

© RtH 12-9-2007