Een spoor van bloed van Val McDermid

Titel Een spoor van bloed
Oorspr. titel Fever of the bone  ©  2009 | Vertaling: Annemieke Oltheten
Gegevens Paperback | blz. 416  | Luitingh Sijthoff | 2009
ISBN 978 90 21803685
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 9
Inhoud:

Zesde thriller met hoofdinspecteur Carol Jordan en psycholoog Tony Hill.

Als de veertienjarige Jennifer Maitland vermoord en verminkt wordt aangetroffen, lijkt dat het werk van een gevaarlijke psychopaat. Algauw beseffen Tony Hill en rechercheur Carol Jordan dat dit nog maar het begin is van een reeks wrede moorden op jongeren die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. De moordenaar pikt ze op via internet, doet alsof ze dezelfde interesses hebben en knoopt zogenaamd vriendschap aan – om hen vervolgens de dood in te drijven.
Tony Hill, de beste profielschetser voor dit soort misdaden, wordt aan de kant gezet door de nieuwe baas van Carol Jordan. Hevig gekweld door zijn eigen verleden gaat hij op zoek naar een moordenaar zonder enig gevoel...

Recensie:

McDermid is nog steeds zo scherp als een scalpel!

Het leek er even op dat er na vier boeken een einde was gekomen aan de succesvolle Tony Hill en Carol Jordan-serie. Toen verscheen drie jaar na De Kwelling in 2008 De wrede hand en nu dus Een spoor van bloed. Met deze thriller bewijst Val McDermid nog steeds tot de absolute top van dit misdaadgenre te behoren.

In
Een spoor van bloed krijgt inspecteur Carol Jordan te maken met de autoritaire en zelfgenoegzame hoofdcommissaris James Blake. Hij is de opvolger van John Brandon die met pensioen gaat. Blake geeft bij zijn eerste kennismaking meteen al aan enkele ingrijpende veranderingen te willen doorvoeren. Eén van die wijzigingen is het inzetten van zelf opgeleide profielschetsers m.a.w. het lozen van Tony Hill. Een andere aanpassing is dat Blake het Team Zware Misdrijven in rustige tijden wil betrekken bij de lopende zaken i.p.v. het oplossen van zogenaamde cold cases. Dit alles zint Carol en haar team allerminst en ze zijn extra gemotiveerd om te laten zien waar ze echt goed in zijn; namelijk het pakken van (serie)moordenaars. Maar daarvoor moet er eerst iets vreselijks gebeuren en dat gebeurt ook. In korte tijd worden een aantal jonge kinderen vermoord en zwaar verminkt aangetroffen. Er is ogenschijnlijk geen enkele connectie tussen de slachtoffers. De enige overeenkomst is dat ze allemaal contact hebben gehad met iemand op Internet met een dubbele initiaal als alias. Een op het eerste oog gruwelijke serie seksuele moorden waar Carol en haar team Tony goed bij zouden kunnen gebruiken maar helaas is dat uit den boze. Tony heeft bovendien andere zorgen aan zijn hoofd. In het vorige deel maakten we al even kennis met Vanessa, de hooghartige moeder van Tony die hem probeerde zijn erfenis af te snoepen. In dit boek wordt het verleden van Tony en dat van zijn overleden vader verder uitgespit. Daarnaast wordt uit een ander district een beroep op zijn expertise gedaan.

McDermid (1955) is goed op de hoogte van het doen en laten van de jeugd gezien de moderne toepassingen en het hippe taalgebruik in dit boek. Compliment ook voor de vertaalster Annemieke Oltheten die het “jeugdslang” goed heeft weten om te zetten naar het Nederlandse taalgebruik onder jongeren ‘zeg maar’.

Een spoor van bloed bevat meerdere boeiende verhaallijnen. Het is ook een weerzien met oude bekenden en er zijn enkele nieuwe gezichten. Tussen de regels door lijkt het erop dat sommige nieuwelingen wel eens terug zouden kunnen komen. Een spoor van bloed is een realistische en eigentijdse thriller met herkenbare karakters en een uitgekookte wrede seriemoordenaar. McDermid is het schrijven van een spannend boek niet verleerd en is na al die jaren nog steeds zo scherp als een scalpel!

© RtH 23-8-2010