De wrede hand van Val McDermid

Titel De wrede hand
Oorspr. titel Beneath the bleeding  2007 | Vertaling: Annemiek Oltheten
Gegevens Paperback | blz. 432  | Luitingh Sijthoff | 2008
ISBN 9789021801360
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 8
Inhoud:

Vijfde thriller met hoofdinspecteur Carol Jordan en psycholoog Tony Hill.

Een jonge topvoetballer sterft door vergiftiging. Rechercheur Carol Jordan heeft weinig aanknopingspunten. Wanneer Tony Hill in de zaak duikt, escaleert die. Niet alleen vinden meer gifmoorden plaats, ook de voetbalclub komt letterlijk onder vuur te liggen. Tijdens een grote wedstrijd breekt de hel los.

Inclusief een DVD

Recensie:

Moord op afstand

Met De wrede hand keert Val McDermid terug naar het succesvolle speurdersduo Hill en Jordan en begeeft ze zich in de arena van het voetbal. Ik kreeg de indruk dat het voetbalwereldje haar niet geheel onbekend voorkwam. Het zou me niks verbazen als ze ooit fanatiek supporter is geweest van een of andere Engelse of Schotse club of wellicht nog steeds is. In dit deel wordt ook een tipje van de sluier opgelicht over de achtergrond van Tony Hill als plots zijn moeder opduikt uit het niets.

Carol Jordan, hoofdinspecteur Team Zware Misdrijven, krijgt te maken met een gifmoord op voetballer en sterspeler Robbie Bishop van de plaatselijke trots Bradfield Victoria. Het is in de huidige tijd een ongebruikelijke methode om iemand om het leven te brengen maar nog even effectief als voorheen. De sporen zijn schaars mede omdat het tijdstip van de dood veel later is dan het moment dat de eigenlijke misdaad heeft plaatsgevonden. Het is moord op afstand met een soort van tijdklok. Tony ligt in het ziekenhuis, half verdoofd door de medicijnen en de pijn maar hij probeert zo goed en kwaad het gaat Carol te helpen met zijn verhelderende inzichten.

Het is alweer drie jaar geleden dat het laatste boek De Kwelling uit de Tony Hill/Carol Jordan serie is verschenen. Ik moest daarom eerst alles weer een beetje op een rijtje krijgen voordat ik echt in het verhaal kwam ook omdat er nogal veel naar gebeurtenissen uit eerdere boeken wordt verwezen. Op zich kun je
De wrede hand afzonderlijk van de rest lezen maar je mist wel veel. Alhoewel... mijn geheugen wist ook niet feilloos alle voorvallen terug te halen maar het kwam me niet geheel onbekend voor.

Met dit vijfde deel bewijst
McDermid dat een boek over een seriemoordenaar ook op een andere manier geschreven kan worden. Tegenwoordig lijkt het vaak dat schrijvers, puur uit effectbejag, de overtreffende trap hanteren bij het beschrijven van een moord door een psychopaat. De ene moord is nog luguberder en bloederiger dan de ander en alle gruwelijkheden worden tot in detail beschreven. McDermid kon daar zelf ook wat, lees haar vorige werk maar, des te opmerkelijker dat daar in dit boek geen sprake van is.

De wrede hand is een eigentijdse thriller geworden, zoals gezegd minder huiveringwekkend dan de andere delen uit de serie maar niet minder spannend en minstens zo goed. Het boek bevat voor mijn gevoel wat Kate Brannigan invloeden en meer humor maar het is ook een maatschappijkritisch boek geworden. Tussen de regels door lees je de bedenkingen die McDermid heeft over o.a. de rol van de pers en het publieke vertoon van verdriet bij het overlijden van een beroemdheid. Ook op andere vlakken laat ze duidelijk haar afkeuring blijken over het gedrag van burgers en overheid. Toch blijft het oplossen van de misdaad centraal staan en McDermid geeft verscheidene aanwijzingen om deze te ontrafelen maar ik zag ze niet. Pas op het laatst kreeg ik het door en vielen alle stukjes op hun plek. Briljant!

RtH 30-06-2008