De terechtstelling van Val McDermid

Titel De terechtstelling
Oorspr. titel A place of execution   ©  1999 | Vertaling: Sophie Brinkman
Gegevens Paperback | blz. 444 | Luitingh Sijthoff| 2000
ISBN 9024535158
NUR/NUGI 331 (thriller)
Gelezen van 14 t/m 28 feb 2008
Waardering 8+
Inhoud:
 

Winter 1963
Op een ijskoude dag in december verdwijnt de dertienjarige Alison Carter uit het geïsoleerde gehucht Scardale in Derbyshire, een in zichzelf gekeerde gemeenschap waar de buitenwereld gewantrouwd wordt. Van het meisje ontbreekt ieder spoor.

Voor de jonge George Bennett, die net tot inspecteur is benoemd, is dit het begin van zijn moeilijkste en meest aangrijpende zaak: een moord zonder lijk, een onderzoek met meer impasses en gesloten gezichten dan hij zou hebben aangetroffen in de anonimiteit van de grote stad en een uitkomst die hem niet los zal laten.

Tientallen jaren later vertelt Bennet zijn verhaal aan journaliste Catherine Heatcote, maar op het moment dat het boek klaar is voor publicatie probeert Bennett die plotseling tegen te houden...

Onder de recensie vind je een trailer van de film. 

Recensie:

Een boek met een hoge executiewaarde.

In de winter van 1963 wordt in het afgelegen gehucht Scardale in The Peak District de 13-jarige Alison Carter vermist. Voor de pas afgestudeerde inspecteur George Bennett betekent dit zijn eerste grote zaak en hij wil deze ten koste van alles tot een goed einde brengen. Hij krijgt echter te maken met een zeer gesloten gemeenschap die gewend is haar eigen boontjes te doppen en die geen inmenging van buitenstaanders duldt. Samen met brigadier Tommy Clough is Bennett desalniettemin vastbesloten om de zaak op te lossen. Het wordt een zaak die hem zijn hele leven lang zal achtervolgen en pas vijfendertig jaar later doet Bennett zijn verhaal aan de journaliste Catherine Heathcotte. Maar vlak voordat zij het werk openbaar wil maken, schrijft hij haar een brief met het dringende verzoek het boek niet te publiceren....

Ik begreep eerst niet goed waar die hoge waarderingen die ik zo links en rechts had gelezen vandaan kwamen. Ik had aanvankelijk veel tijd nodig om in het verhaal te komen. Dat kwam deels door mijn vorige boek maar ook omdat het in de zestiger jaren speelde, de jaren van mijn prille jeugd. Die periode voelt niet echt aan als geschiedenis maar al lezende realiseerde ik me dat er best veel veranderd is tijdens mijn leven. Toen ik eenmaal die schok te boven was, werd ik al snel meegesleurd in de zoektocht naar Alison Carter.
Dat de roman in het verleden speelde bleek o.a. uit het forensisch sporenonderzoek dat toen nog lang niet zo ver was als tegenwoordig maar het tijdsverschil kwam het meest duidelijk naar voren door het vele roken. Op bijna iedere pagina steekt wel iemand een rokertje op of drukt 'm net uit. Roken was toen, in grote tegenstelling tot nu, een sociaal gebeuren en de pakjes sigaretten vliegen je om de oren maar het was meer opvallend dan storend.

De Terechtstelling is een politieroman en rechtbankthriller in één. Het verhaal bestaat eigenlijk uit drie delen: het politieonderzoek, de rechtszaak en de afronding 35 jaar later. Het boek is goed geconstrueerd met geloofwaardige personages en kent een verrassende ontknoping. Mijn definitieve vonnis luidt dan ook: schuldig aan veel leesplezier en zeer de moeite waard!

© RtH 02-03-2008