Peter May

Peter May

die op eenentwintigjarige leeftijd reeds de Scottish Young Journalist of the Year Award won, wijdde zijn talenten vooral aan het televisiedrama. Zijn naam verscheen ruim duizend keer op de aftiteling. Voor de BBC creŽerde hij drie belangrijke series: The Standard, Squadron en Machair.

Tegenwoordig combineert May zijn talent voor verhalen vertellen met gedegen research. Hij is erelid van de Chinese Crime Writersí Association en kan voor zijn onderzoek ongehinderd bij de Chinese politie terecht, wat zonder precedent is. Zijn China Thrillers worden vanwege de fascinerende karakters, ingenieuze plots, en de wetenschappelijke en medische details hooglijk geprezen. Helaas heeft Peter May besloten het bij zes China thrillers te houden.

In 2010 is zijn eerste boek (The Blackhouse) uit de Lewistrilogie verschenen waarvoor hij in datzelfde jaar in Frankrijk op het Le Havre's Les Ancres Noires boekfestival de Prix de Lecteurs heeft gekregen. Naast deze serie werkt hij nog een aan zevendelige serie: The Enzo Files, met de Schotse forensische wetenschapper, Enzo MacLeod in de hoofdrol. MacLeod woont in Frankrijk, geeft les aan de universiteit van Toulouse en werkt aan het oplossen van de zeven meest bekende "cold cases"  door de nieuwste wetenschappelijke technieken toe te passen. Helaas zijn beide series niet in een Nederlandse vertaling verschenen. Gezien de lofuitingen over zijn Chinareeks een gemiste kans.

Prijzen:

  • Fraser Award (1973) winnaar van Scottish Young Journalist of the Year Award
  • 17th International Celtic Film and Television Festival (1996) Machair nominated for Best Drama Serial Award
  • Elle Magazine, Grand Prix de Literature (2006) De Vuurmaker runner up in de categorie Best Crime Novel
  • Prix Intramuros * (2007) Slangenkop winnaar op de Salon Polar & Co, Cognac
  • Prix International (2007) Slangenkop genomineerd op de Salon Polar & Co, Cognac
  • Prix International (2008) De seriemoordenaar genomineerd op de Salon Polar & Co, Cognac
  • Prix Ancres Noires (2010) The Blackhouse winner of the Prix des Lecteurs at the Les Ancres Noires book festival, Le Havre
  • CEZAM Prix Litteraire The Blackhouse genomineerd op de CEZAM Litteraire voor de National French Literature Prize.

*Een bijzondere prijs omdat de jury bestond uit Franse gevangenen.

OfficiŽle website: Peter May