Peter May

The blackhouse: Het eiland van de vogeldoders van Peter May

Titel The Blackhouse: : het eiland van de vogeldoders
Oorspr. titel The Blackhouse  © 2011 | Vertaling: Stina de Graaf
Gegevens Paperback | blz. 396 | Uitgeverij Conserve | 2012
ISBN 978 90 542 9332 3
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 10
Inhoud:

Eerste deel uit de Lewis trilogie.


Een macabere moord...

Op het Schotse eiland Lewis wordt een moord gepleegd, vrijwel identiek aan een moord eerder dat jaar in de Schotse hoofdstad. De Edinburghse rechercheur Fin Macleod is op Lewis geboren en opgegroeid, de reden waarom hij naar het eiland is gestuurd om te proberen beide zaken op te lossen. Het wordt een reis terug naar huis, maar ook een reis naar zijn verleden. Tijdens het onderzoek ontmoet hij oude bekenden - allemaal met geheimen en verhalen.

Een vreselijke waarheid komt er aan het licht. De jager blijkt prooi te zijn. Op de rots An Sgeir, zeventig kilometer uit de kust, komt het tot een climax. Al sinds mensenheugenis vaart elk jaar tijdens het broedseizoen een groepje mannen van Lewis naar An Sgeir om 2000 jonge jan-van-genten van het nest te plukken en te doden. Daar op de grimmige rots komt het tot een dramatische ontknoping.

Recensie:

Literair pareltje uit Schotland!

Na het faillissement van de uitgever BZZTôH leek het erop dat we in Nederland nooit meer iets van Peter May zouden horen. In 2007 verscheen zijn laatste boek uit zijn China-thrillerreeks: De seriemoordenaar en daarna werd het stil rond zijn persoon. Althans in Nederland want May schreef nog steeds spannende verhalen alleen werden die niet meer in het Nederlands vertaald. Met het eerste deel van de Lewis trilogie krijgt Nederland, dankzij uitgeverij Conserve uit Schoorl, een hernieuwde kans om kennis te maken met deze geweldige Schotse auteur. Een kans die ik iedereen aanraad te grijpen want The Blackhouse is veel meer dan een thriller. Het is een eerbetoon aan het harde Schotse leven en haar ruige natuurschoon.

Door de Engelse titel had ik eerst niet door dat het om een Nederlandse uitgave ging maar door de toevoeging “Het eiland van de vogeldoders” begon het belletje te rinkelen. Ik was zeer verheugd dat er eindelijk weer een boek van Peter May was verschenen en wat voor één!

Als op het eiland Lewis een gruwelijke moord wordt gepleegd die veel overeenkomsten vertoont met een eerdere onopgeloste moord in de Schotse hoofdstad Edinburgh wordt Fionnlagh Macleod, kortweg Fin genoemd, door het computersysteem Holmes aan dit nieuwe voorval gekoppeld. Fin nog herstellende van een dramatische gebeurtenis uit zijn privéleven wordt door zijn meerdere min of meer gedwongen om weer aan het werk te gaan en de moord op zijn geboorte-eiland te onderzoeken. Met zijn terugkeer op Lewis verdwijnen de demonen uit zijn huidige leven naar de achtergrond om plaats te maken voor leuke maar ook pijnlijke herinneringen uit zijn verleden.

The Blackhouse is een fantastisch maar tevens tragisch verhaal over een Schotse rechercheur die na 18 jaar terugkeert naar zijn geboortestreek die hij in zijn jonge jaren zo wanhopig graag wilde verlaten. Hij wordt overspoeld door herinneringen uit zijn jeugd en beseft dat hij ondanks alles nog steeds van dit ongerepte, grillige gebied houdt.

Voor de Lewis trilogie heeft May het noordelijke eiland Lewis - met Harris behorend tot de buitenste groep Hebriden - als decor genomen. Dit door talrijke kerkgenootschappen en hun zeden gedomineerde gebied is nog niet door toeristen of andersoortige industrie bezoedeld. Maar dat betekent ook dat er weinig werkgelegenheid is. Het leven op het eiland is dan ook hard en schraal. Peter May heeft vijf jaar research voor The Blackhouse op het eiland gedaan. De bestaande plaatsen, gebouwen en gebeurtenissen geven het boek naast het schitterende verhaal een authentieke dimensie. De beschrijvingen van dit woeste landschap in het noordwesten van Schotland met constant veranderende kleuren en vormen door het wisselvallige weer is zo sfeervol dat je wenste dat je er een vakantiehuisje had.

The Blackhouse bevat twee verhaallijnen: het moordonderzoek en Fins’ herinneringen aan zijn jeugd. May heeft een handige scheiding tussen beide vertellingen aangebracht door het heden in de derde persoon te beschrijven en het verleden in de ik-vorm. De verhalen zijn alle twee even boeiend en komen op An Sgeir - het eiland van de vogeldoders - in een even kolkende als dramatische climax samen. Ik ontdekte pas op circa driekwart van het verhaal dat achterin het boek een verklarende woordenlijst is opgenomen met de uitspraak van de Schotse woorden. Het was handiger geweest deze aan het begin van het boek te vermelden zodat je niet eerst je tong hoefde te breken over het Gaelic. Maar dat is meteen ook mijn enige puntje van kritiek op deze verder prachtige en gevoelvolle roman waarvan in Groot-Brittannië binnen een maand meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank gingen. Zeer terecht want The Blackhouse is een literair Schots pareltje! Ik ben dan ook zeer benieuwd naar The Lewis Man, het volgende deel uit deze veelbelovende serie.

© RtH 10-8-2012