De Slangenkop

Titel De slangenkop
Oorspr. titel Snakehead   2002 | Vertaling: Stina de Graaf
Gegevens Paperback | blz. 320 | BZZTH | 2005
ISBN 978 90 453 0148 2
NUR/NUGI 331 (detective)
Waardering 9
Inhoud:

In het verleden hadden de Amerikaanse patholoog Margaret Campbell en de Chinese rechercheur Li Yan een stormachtige relatie. Zij woont en werkt in Houston; hij werkt als liaison-officier op de Chinese ambassade in Washington. Als in Texas een vrachtwagen vol dode Chinese immigranten wordt ontdekt, zijn zij gedwongen opnieuw met elkaar samen te werken.

Om achter de waarheid te kunnen komen, moeten zij samen de identiteit achterhalen van de slangenkop, de leider van een grote smokkelbende. Hij zit achter de miljardenhandel in illegale Chinese immigranten. Al snel komen zij tot de conclusie dat er meer aan de hand is: de onfortuinlijke slachtoffers blijken onwetende dragers van een dodelijke lading te zijn.

Margaret en Li ontdekken een biologische tijdbom van onvoorstelbare omvang en een moordenaar die op roekeloze wijze de toekomst van de mensheid bedreigt.

Peter May is kind aan huis bij politiebureaus in Peking en Shanghai. Dit is zijn vierde boek met Margaret Campbell en Li Yan in de hoofdrollen.

Zo rauw als sushi en zeer aanbevolen.
- Publishing News

Recensie:

Slangengebroed

Het was alweer een tijd geleden dat ik een thriller van Peter May had gelezen. Al lezende besefte ik weer waarom ik hem een plekje op mijn site had gegeven. Niet zozeer om de spanning en de kennis van de Chinese cultuur maar meer omdat hij zaken zo scherp kan neerzetten en fraai kan verwoorden. Ik was bijna vergeten hoe goed hij eigenlijk kan schrijven.

"Naast een rustige snelweg wordt een verlaten truck gevonden met daarin 98 dode illegale Chinezen die door verstikking om het leven zijn omgekomen. Margaret Campbell, hoofd pathologie in Houston wordt bij de zaak geroepen. Daarbij komt ze weer in contact met haar vroegere minnaar Li Yan die tegenwoordig in Washington als consultant voor de Chinese ambassade werkt en als bemiddelaar tussen de regeringen bij deze tragedie wordt betrokken. Het wordt een weerzien tussen twee oud geliefden onder trieste omstandigheden met een wereldbedreigend karakter".

Speelden de eerste drie thrillers van de China-thrillerserie zich nog in Azi af, voor De Slangenkop heeft Peter May de setting verplaatst naar het zuiden van Amerika waar illegale Chinezen via Mexico Amerika binnen worden gesmokkeld. Houston, bekend van de ruimtevluchten en gelegen in Texas, blijkt de twee na grootste populatie van Chinezen in Amerika te hebben en vanuit die stad worden de illegale vluchtelingen verder door de Verenigde Staten verspreid.

De Slangenkop gaat over de mensonterende omstandigheden waarin Chinezen terechtkomen nadat ze hun land ontvluchten in de hoop op een betere toekomst. Onder het mom dat ze in het vrije Amerika in no-time hun schuld voor de hulp bij hun ontsnapping terug kunnen verdienen, worden ze overgeleverd aan de grillen van mensensmokkelaars en slangenkoppen. Als de "handelswaar" eenmaal in Amerika aangekomen is, moeten ze hun schuld aflossen en worden ze als slaven te werk gesteld in restaurants, gokhuizen, bordelen enz. Ze worden gehuisvest in krotten en kelders waar ze met andere illegalen moeten samenwonen onder vaak erbarmelijke omstandigheden zonder direct licht, stromend water of toilet. Hun illegale status maakt ze tot een makkelijke prooi voor uitbuiting en onderdrukking.

De Slangenkop is een aanklacht tegen het slangengebroed dat profiteert van de ellende van anderen die op zoek zijn naar een beetje geluk, vrijheid en betere leefomstandigheden. Het boek bevat ook de nodige humor - de dialogen tussen Li en Hyryck zijn erg komisch - maar gaat eveneens over vooroordelen en uiteraard over de onmogelijke en broeierige liefde tussen Margaret en Yan.

RtH 21-6-2010