Het Vierde Offer

Titel Het vierde offer
Oorspr. titel The fourth sacrifice © 1999 | Vertaling: Stina de Graaf
Gegevens Paperback | blz. 414  | BZZTôH | 2003
ISBN 978 90 453 0224 1
NUR/NUGI 331 (detective)
Waardering 8
Inhoud:

De eerste drie slachtoffers waren bedwelmd, vastgebonden, gelabeld met één woord en één nummer en deskundig onthoofd. Het vierde slachtoffer werd op dezelfde manier vermoord, maar in tegenstelling tot de andere drie was hij geen autochtoon, doch een Amerikaans staatsburger. Niemand wist waarom Yuan Tao destijds terug wilde keren nadat hij in de Verenigde Staten had gewoond, waarom hij een simpel baantje aannam op de Amerikaanse ambassade, waarom hij een eenvoudige flat huurde in een arme wijk – en waarom hij dezelfde bizarre dood stierf als de drie geheel verschillende Chinese mannen.

Wederom zijn de Amerikaanse pathologe Margaret Campbell en de Chinese rechercheur Li Yan genoodzaakt met elkaar samen te werken. Ze voelen zich nog minder tot elkaar aangetrokken dan bij hun eerste ontmoeting. Margaret heeft nu een bewonderaar – een briljante, charismatische Amerikaanse televisie-archeoloog. En Li zit opgescheept met dramatische gebeurtenissen in zijn familie, die zijn aandacht volledig opeisen. Ondanks hun wederzijdse afkeer weten de twee toch gestaag de raadselachtige geheimen van de moordenaar te ontwarren. Maar hoe dichter ze de waarheid naderen, hoe gevaarlijker de opgejaagde dreigt te worden – om zijn identiteit te beschermen, is hij bereid iedereen uit de weg te ruimen.

Het vierde offer is de tweede roman in een serie met Li Yan en Margaret Campbell in de hoofdrollen.

Uit de pers:
"Verbluffend origineel, met een hoog tropisch gehalte en extreem goed geschreven'
Scotland on Sunday

Recensie:

Chinese geschiedenisles in een thrillerjasje met een laagje romantiek

Zo zou je Het Vierde Offer kunnen omschrijven. Het is niet echt een pageturner maar toch wil je doorlezen omdat het zo ontzettend boeiend is.

Peter May heeft met Margaret Campbell, forensisch pathologe en rechercheur Li Yan, twee hoofdpersonen neergezet met totaal verschillende achtergronden die een haat-liefde verhouding hebben. Margaret staat op het punt om terug te keren naar Amerika na het verlies van haar man en haar mislukte relatie met Li (Zie de Vuurmakers). Maar dan wordt ze bij de ambassadeur geroepen en min of meer gedwongen samen te werken met haar ex geliefde nadat een vierde slachtoffer, een medewerker van de Amerikaanse ambassade, ook door onthoofding om het leven is gekomen. Margaret stemt met grote tegenzin toe mede omdat ze op een feestje de boeiende Amerikaanse Tv-archeoloog Michael Zimmerman heeft ontmoet die haar het hof maakt. Ondertussen worstelt inspecteur Li met zijn eigen gevoelens en het moordonderzoek wat maar niet wil vlotten. Langzaam worden de moorden ontrafeld met een zeer verrassende ontknoping.

Peter May schets een levendig beeld van de huidige Chinese samenleving. Hij weet de sfeer perfect neer te zetten. De liefde voor het land spat van het papier maar hij durft ook problemen aan te kaarten: de één-kind politiek met het “kleine Keizer syndroom” is een leuk voorbeeld maar ook een zwarte periode uit de rijke historie van China wordt niet gemeden. Het boek heeft me soms ontroerd maar bevat ook humor. Het vierde offer is een geloofwaardige thriller met een menselijk gezicht en ik heb er ontzettend van genoten!!

P.S. als je net gestopt bent met roken moet je dit boek niet lezen want er wordt heel wat in afgepaft