Het andere kind van Charlotte Link

Titel Het andere kind
Oorspr. titel Das andere Kind  ©  2009 | Vertaling: Gerda Wolfswinkel
Gegevens Gebonden | blz. 496 | The house of books | 2010
ISBN 978 90 443 2628 4
NUR/NUGI 332 (thriller)
Gelezen van 21 t/m 28 dec  2010
Waardering
Inhoud:

Een oude boerderij, een desolaat landschap, een duister geheim uit een verleden met fatale gevolgen voor het heden.

In het Noord-Engelse kustplaatsje Scarborough wordt het lijk van een studente aangetroffen. Ze is op gruwelijke wijze vermoord. De politie tast volledig in het duister. Maanden later vindt er een tweede moord plaats. De ambitieuze politievrouw Valerie Almond bijt zich in de zaak vast en probeert een verband tussen de moorden te vinden. Haar enige aanknopingspunt is een ruzie binnen de familie van het tweede slachtoffer. 

Recensie:

Hartverscheurend mooi

Er zijn drie schrijvers die mij het gevoel geven vanuit de ijzige kou in een warme, knusse kamer te stappen waar je je meteen welkom en op je gemak voelt. Dat zijn Ken Follett, Robin Hobb én Charlotte Link. Met Het andere kind heeft laatstgenoemde weer zo’n heerlijk behaaglijk nest gemaakt waarin het aangenaam vertoeven is.

Toen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog voortdurend Londen bestookten met bommen, besloten veel ouders hun kinderen naar een veiliger onderkomen op het platteland te sturen. Fiona Barnes, geboren Swales, is één van die kinderen die op de trein worden gezet naar een onbekend gastgezin. Fiona heeft geluk want ze wordt opgevangen op een boerderij in Scarborough in Yorkshire door de warmhartige Emma Beckett, haar ongeïnteresseerde man Arvid en hun puberzoon Chad. Als de bombardementen zo goed als voorbij zijn en het einde van de oorlog nadert, moet Fiona terug naar haar moeder in Londen. Ze voelt zich diepongelukkig in de grote stad en heeft heimwee naar de vergezichten en de zeelucht van Yorkshire. Enkele jaren na de oorlog keert Fiona terug naar Scarborough waar ze eens zo gelukkig was. Maar de tijd heeft ook daar niet stil gestaan en dingen zijn niet meer hetzelfde.

Circa vijftig jaar later ontmoet Gwen Beckett, de ietwat verlegen en wereldvreemde dochter van Chad, op een avond na een assertiviteitstraining de charmante Dave Tanner. Niet veel later kondigt Gwen aan met Dave te gaan trouwen, dit tot grote verrassing van haar vrienden en kennissen die de motieven van Dave niet geheel vertrouwen. Wie is hij en waarom wil hij met zo’n oude vrijster als Gwen in het huwelijksbootje te stappen? Waarom woont hij op zijn leeftijd nog bij een hospita op een studentikoos, eenpersoons kamertje en waarom is hij een verdachte in de moord op de studente Amy Mills? Dan volgt er een tweede moord….

Het andere kind bestaat eigenlijk uit twee verhaallijnen. De ene gaat over het aanstaande huwelijk van Gwen en Dave en het onderzoek naar de twee moorden. Het andere deel verhaalt over de belevenissen van Fiona vanaf het moment dat ze Londen moest verlaten en in Yorkshire belandde. Het boek doet me enigszins denken aan Het huis van de zusters van Charlotte Link waarin een duister geheim uit het verleden wordt onthuld aan de hand van een dagboek. Ditmaal wordt iets dergelijks ontrafeld via een aantal Worddocumenten die Fiona naar Chad heeft gestuurd. Je weet dat er iets vreselijks gebeurd moet zijn en hebt een vaag vermoeden maar het duurt heel lang voordat de afgrijselijke waarheid eindelijk boven tafel komt.

Het andere kind is een meeslepende en bij vlagen aangrijpende thriller over twee mensen die in hun jeugd iets vreselijks hebben gedaan. Ze hebben hun schuldgevoel ver weggestopt maar de geschiedenis heeft onuitwisbare sporen nagelaten en hun kans op een gelukkig leven verwoest. Het heeft niet alleen hún bestaan negatief beïnvloed, ook hun naasten zijn indirect slachtoffer geworden van hun vroegere handelwijze. Het menselijk drama uit het verleden is prachtig opgebouwd door Charlotte Link en de stukjes vallen precies op hun plaats. Het moordonderzoek naar de studente heeft een enigszins onbevredigend einde maar desondanks is Het andere kind weer hartverscheurend mooi.

© RtH 31-12-2010
 

De toeschouwer van Charlotte Link