Het laatste spoor 2009 van Charlotte Link

Titel Het laatste spoor
Oorspr. titel Die Letzte Spur    2008 | Vertaling: Gerda Wolfswinkel
Gegevens Gebonden | blz. 512 | The house of books | 2009
ISBN 9789044325201
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 8
Inhoud:

Boeiend, donker en geraffineerd - zo laat de nieuwe, langverwachte roman van Charlotte Link zich het best omschrijven.

Elaine Dawson wordt door pech achtervolgt. Als zij naar Gibraltar af wil reizen voor de bruiloft van een vriendin worden alle vluchten op Heathrow vanwege de mist geschrapt. In plaats van in de vertrekhal te wachten, neemt ze het aanbod van een vreemdeling aan om in zijn appartement te overnachten - en daarna wordt niks meer van haar vernomen.

Vijf jaar later blaast journaliste Rosanna Hamilton de zaak nieuw leven in. Plotseling is er bewijsmateriaal dat Elaine nog steeds springlevend is. Maar als Rosanna het laatste spoor volgt, is ze zich niet bewust dat zij zich hiermee op een levensgevaarlijk pad begeeft....

"Een van de grootste vertellers van tegenwoordig." Tijdschrift voor vrouwen

"Charlotte Link schrijft zo goed en zo Engels, dat zelfs haar Britse collega, Minette Walters groen ziet van jaloezie!" Staalkabel

Recensie:

Meervoudige zoektocht

Verdwijningen komen vaker voor dan ik had verwacht. In Nederland alleen al worden jaarlijks tussen de 16.000 en 20.000 personen als vermist geregistreerd. Driekwart daarvan is binnen 24 uur weer terecht. Bij jongeren tussen 10 en 14 ligt dat cijfer op 83% maar bij tieners tussen 15 en 19 jaar ligt het percentage op slechts op 64%. Ongeveer 700 personen blijven langer dan 3 weken vermist en van de langdurig vermisten wordt een aantal nooit teruggevonden. (Bron: KLPD)

"Als journaliste Rosanne Jones met Dennis Hamilton gaat trouwen, nodigt ze haar oude vriendin Elaine Dawson uit om naar haar bruiloft in Gibraltar te komen. Elaine, een onzekere, jonge vrouw uit het plattelandsdorpje Kingston St. Mary neemt de uitnodiging aan en vertrekt een dag voor de huwelijksvoltrekking naar Heathrow maar door een plots opkomende mist worden alle vluchten die dag gecanceld. Elaine is de wanhoop nabij tot een vriendelijke heer uit Londen haar onderdak voor de nacht aanbiedt. Daarna wordt er echter nooit meer iets van haar vernomen.

Vijf jaar later wordt Rosanne o.a. vanwege die toenmalige gebeurtenis door haar vroegere hoofdredacteur benaderd een serie te schrijven over vermiste personen. Ze besluit de opdracht, mede uit een soort schuldgevoel, aan te nemen in de hoop antwoord te vinden op de nooit opgehelderde verdwijning van haar dorpsgenote. Ze vertrekt naar Engeland om de kwestie opnieuw te onderzoeken maar haar gewroet in het verleden brengt ook andere duistere zaken aan het licht, zaken die juist verborgen hadden moet blijven...."

Ondanks dat Charlotte Link in Duitsland (de buurt van Frankfurt am Main) woont, spelen haar verhalen zich steevast in Engeland af. Link heeft een sterke fascinatie voor de Engelse natuur hoewel dat in deze literaire thriller iets minder prominent naar voren komt dan in haar vorige boeken. Ze wijkt dit keer ook af van haar gewoonte om Duitsers als belangrijkste personages op te voeren maar inhoudelijk is het weer net zo goed als haar eerdere werk.

Het boek gaat over een vrouw die genoeg heeft van haar eentonige bestaan in Gibraltar. Haar huwelijk kenmerkt zich de laatste tijd door veel geruzie en als ze de kans krijgt haar oude baan weer nieuw leven in te blazen, ook al is het misschien maar tijdelijk, grijpt ze die met beide handen aan. Het biedt haar de gewenste tijd en afstand om over haar huwelijk en leven na te denken.

Het laatste spoor is een spannende en geloofwaardige thriller met diepere lagen. Het boek gaat niet alleen over het achterhalen van de waarheid over de mysterieuze verdwijning van Elaine maar is een meervoudige zoektocht naar geluk in de vorm van welzijn, een levensdoel en  moederliefde.

RtH 31-12-2009