De echo van de schuld 2008

Titel De echo van de schuld
Oorspr. titel Das echo der schuld    2006 | Vertaling: Gerda Wolfswinkel
Gegevens Paperback | blz. 511 | The house of books | 2008
ISBN 978 90 443 2143 2
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 9-
Inhoud:

In het holst van de nacht zinkt er voor de kust van Schotland een zeilboot. Het Duitse echtpaar Nathan en Livia Moor slaagt er ternauwernood in het vege lijf te redden. De Engelse Virginia Quentin en haar man Frederic, een bankier, vangen de schipbreukelingen op in hun vakantiehuis. Dan overtreedt Nathan alle regels van het fatsoen door Virginia naar het huis van haar familie in Norfolk te volgen. Desondanks raakt Nathan een gevoelige snaar bij de eenzame Virginia. Ze vertelt hem haar geschiedenis - van de echo van de schuld, die ze elke seconde van haar leven meent te horen. Dan gebeurt het onvoorstelbare: Virginia's zevenjarige dochter verdwijnt spoorloos...

Recensie:

Schuldbekentenis

De echo van de schuld is een spannende psychologische thriller over een vrouw die haar verleden probeert te ontlopen en, de grootste angst van iedere ouder, een meedogenloze kinderlokker. 

Virginia - echtgenote van Frederick Quentin, een succesvol bankier met politieke aspiraties die door de week voor zijn werk in Londen verblijft - lijdt een schijnbaar gelukkig leventje op het landgoed Ferndale House in Norfolk met haar 7-jarig dochtertje Kim en het oudere beheerdersechtpaar Jack en Grace Walker. Door haar terug te trekken op het op het platteland, ver van de stad, hoopt Virginia een tragische gebeurtenis uit haar verleden te verwerken. Een drama waarvan alleen zij de hele waarheid kent en de blaam draagt die haar langzaam van binnen verteerd. 

Tijdens een vakantie in hun buitenverblijf op het Schotse eiland Skye word ze plots uit haar veilige wereldje gerukt als het Duitse echtpaar Nathan en Livia Moor, bij de Quentins aankloppen voor hulp nadat ze al hun bezittingen hebben verloren bij een tragisch scheepsongeluk. Livia die kort daarvoor nog als tijdelijke hulp bij de Quentins op Skye heeft gewerkt, doet een beroep op Virginia's goedertierenheid en daarmee wordt Virginia gedwongen om haar zelf geweven cocon te verlaten.

Ondertussen is in Norfolk een kinderlokker actief en de angst in de gemeenschap is groot want de politie heeft weinig tot geen aanknopingspunten om de dader te achterhalen. Dan slaat het noodlot weer toe ... 

De echo van de schuld gaat zoals de titel al verraadt over een schuldgevoel zo overheersend dat de weerklank jaren later nog te horen is. Langzaam kom je als lezer achter het grote geheim wat Virginia van binnen verscheurd en waarom ze heeft gekozen voor een relatief afgezonderd bestaan op het platteland.

Charlotte Link weet precies te beschrijven wat onderdrukte gevoelens voor effect hebben op een gezond en vrolijk iemand als Virginia. Maar Link weet sowieso als geen ander emoties in woorden te vatten waardoor het lijkt alsof je ze zelf ondergaat. Net als met de paniek die toeslaat na de vermissing van een kind. Door de levensechte beschrijvingen, voel je als ware de angst van de ouders je eigen hart binnenkruipen. Eind 2007 heb ik Moordkunstenaar van het schrijversechtpaar John Case gelezen en dat ging toevallig ook over de vermissing van een kind, een tweeling om precies te zijn. De Cases wisten exact te vertellen wat er allemaal gebeurd bij het verdwijnen van een kind maar ik werd er niet door geraakt, daarvoor schreven ze te rationeel.
Charlotte Link daarentegen weet precies de pijnpunten te lokaliseren waardoor je alles veel intenser beleefd.

De echo van de schuld is een wederom een thriller van niveau van deze, in ons land, nog vrij onbekende Duitse schrijfster. De personages en de verschillende gebeurtenissen worden zorgvuldig, geloofwaardig en met gevoel uitgewerkt. Haar boeken verdienen een breder publiek dan tot nu toe het geval is maar gelukkig worden haar kwaliteiten in haar vaderland wel op juiste waarde geschat en brengt ze nog geregeld nieuw werk uit. Hopelijk krijgt ze in Nederland op den duur ook de waardering die ze verdient.

RtH 20-07-2008