Het einde van de stilte 2006

Titel Het einde van de stilte
Oorspr. titel Am ende des Schweigens  ©  2003 | Vertaling: Gerda Wolfswinkel
Gegevens Gebonden | blz. 511 | The house of books  | 2006
ISBN 9789044314718
NUR/NUGI 302 (vertaalde literaire roman)
Waardering 9
Inhoud:

Stanbury - een klein dorp in het zuidwesten van Yorkshire. Een romantisch landschap dat eens de geboortestreek van de gezusters Brontë was. En een oord waar drie intiem bevriende Duitse echtparen al jaren hun vakantie doorbrengen. Regelmatig treffen ze elkaar in het oude Stanbury House met zijn verwilderde park en broze charme uit lang vervlogen tijden. Ze gaan met elkaar om als één grote familie. Jessica Wahlberg, die met een onbevangen blik achter de façade kijkt, merkt al spoedig dat niets is wat het lijkt. Achter de opgewektheid gaan angst, haat, jaloezie en vertwijfeling schuil. Jessica, die slecht tegen deze hypocriete sfeer kan, vlucht steeds vaker in lange, eenzame wandelingen. Maar plotseling stort de hele schijnwereld van Stanbury House ineen: een gruwelijke misdaad maakt een einde aan de tientallen jaren durende stilte en confronteert elk van de overlevenden met zijn of haar persoonlijke waarheid.

Recensie:
 

Om stil van te worden
 
Intermenselijke relaties zijn erg gecompliceerd maar als deze ook nog eens bijeen worden gehouden door een traumatische gebeurtenis kan dat verstikkende vormen aannemen. Dat is het sterk uitgewerkte thema waarop Het einde van de stilte is gebaseerd, de tweede roman van Charlotte Link die in 2006 in Nederland verscheen.
 
"Met enige regelmaat brengen drie bevriende echtparen uit Duitsland hun vakanties door in Stanbury House in het Engelse Yorkshire. Het lijkt een idyllisch plaatje maar in werkelijkheid is het een façade waarachter veel verdriet, pijn, angst en onzekerheid schuil gaat. Jessica, de tweede vrouw van Alexander, begint langzamerhand deze schijnwereld te doorgronden en weet zich d.m.v. lange wandelingen aan dit compulsieve samenzijn te onttrekken. Op een van haar tochtjes maakt ze kennis met de obsessieve Philip Bowen die beweert een afstammeling van Kevin MacGowan te zijn en op grond daarvan aanspraak te kunnen maken op de helft van Stanbury House, dit tot grote woede van Patricia, de enige erfgename en huidige eigenaresse van het landhuis.
Als Jessica op een mooie zonnige lentedag terugkomt van een van haar solowandelingen heeft er in haar afwezigheid een vreselijke misdaad plaatsgevonden. De levens van de bewoners van Stanbury House komen volop in de schijnwerpers te staan en in dat licht ontstaat er een heel ander beeld van alle personen en hun verhoudingen."
 
Het einde van de stilte is een meeslepende roman over een jarenlange vriendschap van drie mannen die ten kostte van alles in stand moeten worden gehouden. Alles en iedereen moet er voor wijken en het resultaat is een geforceerd samenzijn met alle spanningen van dien. Het boek gaat niet zozeer over de gruwelijk misdaad maar over de achterliggende oorzaken die tot deze daad hebben geleid. Je maakt kennis met de bezeten Phillip Bowen, de analyserende Tim, de karakterloze Alexander, de knappe maar ongelukkige Leon en hun vrouwen en kinderen.
Het verhaal gaat ook over de onderlinge afhankelijkheid van mensen. De een gedreven door liefde, een ander uit geldnood of miskenning en weer een ander uit schuldgevoel. Je snapt niet waarom sommige personages bij elkaar bleven maar in het echte leven liggen die verstandhoudingen vaak ook niet zo eenvoudig.

Charlotte Link is een meesteres in het neerzetten van mensen van vlees en bloed en hun emoties. De opstandige puberdochter, de "boze" stiefmoeder, de regelaar, de psycholoog, de neuroot; ze zijn allemaal zo herkenbaar. Net als haar andere boeken is ook deze psychologische thriller doorspekt met liefde voor het Engelse landschap en de natuur in het bijzonder. Ook Links' beschrijvingen van de hond Barney zijn zo levendig dat het dier als ware van de pagina's tegen je opspringt.

Naarmate het verhaal vordert, kom je steeds meer te weten over de vriendenclub en de mysterieuze erfgenaam maar ik bleef lang onzeker over de dader al had ik wel een vaag vermoeden. Pas op het einde wordt de stilte inderdaad verbroken en kan ik niet anders concluderen dat Link weer een geweldig boek heeft afgeleverd. Om stil van te worden!

© RtH 17-3-2009