Stieg Larsson

 Mijn opinie

Het is moeilijk te omschrijven wat nu eigenlijk zo goed is aan Larsson zijn boeken. Je begint te lezen en langzamerhand kronkelt het verhaal om je heen als een Koningspython om zijn prooi. Voor je het weet houdt het je in zijn wurgende greep en kom je niet meer los.

Larsson heeft een fijne stijl van schrijven. Het is een mix van een intrigerend verhaal en gedoseerde spanning. Zijn boeken krijgen een extra dimensie door de onconventionele  hoofdpersonen:
Lisbeth Salander is een sociaal gestoorde, bi-sexuele nogal provocerende jonge vrouw maar met een geniaal brein. Ze heeft lak aan autoriteit en bepaalt haar eigen goed en fout.
Haar tegenpool Mikael Blomkvist is een sociale, gedreven en integere onderzoeksjournalist van middelbare leeftijd met een grote geldingsdrang en sterk rechtvaardigheidsgevoel.

Larsson neemt het bovendien niet zo nauw met de heersende opvattingen over relaties en de seksuele moraal, zonder daarbij uit te zijn op effectbejag of ordinair te worden. De beschreven (seksuele) verhoudingen komen heel normaal over, al zullen ze dat in veler ogen niet zijn. Met name de driehoeksverhouding tussen Mia Berger, haar man Greger Backman en Mikael Blomkvist is zeer bijzonder.

Wat de serie verder zo attractief maakt is dat diverse misdaadthema's de revue passeren: vrouwenmisbruik, witte boordencriminaliteit, geheime diensten, onderzoeksjournalistiek, oplichting enz. De Millenniumreeks is een soort combithriller van allerlei soorten subgenres. Het bevat onderdelen van een rechtbank-, psychologische-, cyber- en spionagethriller. Vooral in Gerechtigheid komen al deze genres goed tot uiting en vormen ze een magnifieke afsluiting van de reeks.

Larsson gebruikt amper cliffhangers in zijn thrillers maar die heeft hij ook niet nodig. De markante personages en de geloofwaardigheid van het verhaal zijn meer dan toereikend om je aandacht vast te houden.

Het is enorm spijtig dat Stieg Larsson al zo jong is gestorven want met de Millennium reeks heeft hij een fabuleuze trilogie achtergelaten wat naar veel meer smaakt. Het gerucht dat er nog een vierde deel op zijn pc staat, is waar maar het zijn naar schatting slechts 200 blz. daarom moeten we het doen met dit bijzondere, voortreffelijke drieluik. Stieg Larsson is absolute top!!!