Stieg Larsson

Stieg Larsson (foto-britt-marie_trensma)heette officieel Karl Stig-Erland Larsson en werd op 15 augustus 1954 geboren in Skelleftehamm. Hij overleed helaas op 9 november 2004, op vijftigjarige leeftijd in Stockholm aan een hartaanval nog voor zijn eerste boek uit de Millennium reeks was gepubliceerd.

Midden jaren '80 was de Larsson betrokken bij het opstarten van het anti-agressie project “Stop het Racisme”. Dit kreeg een vervolg in het oprichten van de Expo-foundation in 1995. Larsson was journalist en vanaf 1999 werd hij hoofdredacteur van het anti-fascistische tijdschrift Expo. Hij gold als een van de kenners op het gebied van rechtsextremisme, en als zodanig werd hij vaak geraadpleegd. Larsson had zich tot doel gesteld om zoveel mogelijk racistische en neo-nazistische activiteiten in Zweden te onderzoeken en aan de kaak te stellen.

Larsson was een fan van SF en was jarenlang voorzitter van de Zweedse SF vereniging. In 2001 begon Stieg Larsson te schrijven aan wat uiteindelijk zijn Millennium trilogie over Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander zou worden. Hij genoot zo van het schrijven dat hij pas contact met een uitgever zocht nadat hij 2 boeken geschreven had en al met de derde bezig was. Helaas heeft hij zelf nooit het genoegen mogen smaken van het succes van zijn boeken.

Posthuum won hij twee keer de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman. In 2005 voor met Mannen die vrouwen haten en in 2008 voor Gerechtigheid. Voor De vrouw die met vuur speelde won hij de Swedish Academy for Detective Novels en de ITV3 Crime Thriller Award for International Author of the Year.

Alle drie boeken zijn inmiddels verfilmd. Michael Nyqvist en Noomi Rapace vertolken respectievelijk de rollen van Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. De trailers van deze films staan op de site bij het verfilmde boek.

De Zweedse schrijver David Lagercrantz is door de erfgenamen gevraagd om de reeks met Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist voort te zetten. Op 27 augustus 2015 verschijnt wereldwijd het vierde deel in de Millennium-reeks. Larsson partner Eva Gabrielsson uitte kritiek op dit project omdat er geen gebruik is gemaakt van het ongepubliceerde materiaal wat nog in haar bezit is.

Officiële website: http://www.stieglarsson.se/