Gerechtigheid van Stieg Larsson 2008

Titel Gerechtigheid
Oorspr. titel Luftslottet som sprängdes © 2007 | Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Gegevens Paperback | blz. 651 | Signatuur | 2008
ISBN 978 90 5672 1787
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Gelezen van 20 nov t/m 3 dec
Waardering 10
Inhoud:

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team.
 

LET OP **SPOILERS**

Lisbeth Salander heeft een levensbedreigende aanslag overleefd en wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, evenals de man die verantwoordelijk is voor haar duistere, pijnlijke verleden: Alexander Zalachenko.

Salander wordt gezocht voor moord en door de media is ze neergezet als een psychopaat, moordenaar en satanist. Alleen Blomkvist is overtuigd van haar onschuld. Hij ontdekt de relatie tussen de vrouwenhandel, het verleden van Salander en de Zweedse veiligheidsdienst en wil daarover publiceren. Maar wil Salander wel meewerken? Ze vertrouwt niemand en zeker Blomkvist niet, die haar als enige veel te goed kent.

Uiteindelijk moet ze voor de rechtbank verschijnen. Zal het recht zegevieren?

Handige personenlijst.
Omdat er nogal veel namen in Gerechtigheid voorkomen, heb ik een lijst van de belangrijkste personages gemaakt.
Deze lijst kun je hier vinden.

Onder de recensie vind je de trailer van de film. 

Recensie:
 

Briljant!
 
Stieg Larsson is dood maar leeft als nooit tevoren. Mijn bezoekersstatistieken spreken wat dat betreft boekdelen. Sinds ik Larsson aan Spanningzoeker.nl heb toegevoegd, is Dan Brown van de eerste plaats verdrongen en is Larsson de meest ge- en bezochte schrijver op de site. En volkomen terecht want de Millennium trilogie bestaat uit drie briljant geslepen diamanten waarvan Gerechtigheid de mooiste en de grootste is.
 
Voordat ik begin aan de bespreking van Gerechtigheid wil ik eerst een ding kwijt. Ik vind het bijzonder jammer dat Uitgever Signatuur het nodig vond om de cover voor het derde boek in een ander jasje te steken. Deze omslag past totaal niet bij de twee vorige delen uit de trilogie en getuigt van weinig respect voor de lezers van het eerste uur die Stieg Larsson mede populair hebben gemaakt door mond op mond reclame. Waarom niet gewoon een passende cover in de stijl van de twee vorige uitgaven en de latere midprice editie in de andere uitvoering?
Goed na dit gezegd te hebben terug naar de inhoud want die is wel weer magnifiek.

Gerechtigheid gaat verder waar De vrouw die met vuur speelde ophield namelijk bij een zwaargewonde Lisbeth Salander en Alexander Zalachenko in een huisje bij Gosseberga. Ze worden beide met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar ze geopereerd moeten worden. Mikael Blomkvist gaat intussen verder met spitten in de affaire Zalachenko en ontwart beetje bij beetje een grootschalig en grof schandaal wat de Zweedse regering op zijn grondvesten zal doen schudden als het uitkomt. 
 
Half februari van dit jaar heb ik het vorige deel De vrouw die met vuur speelde gelezen. In de tussentijd heb ik nog heel wat boeken gelezen maar desondanks pakte ik moeiteloos de draad weer op. De verschillende personages uit de vorige delen stonden me nog redelijk helder op het netvlies. Toch ben ik na circa 100 pagina's begonnen met het bijhouden van een namenlijstje want er kwamen voortdurend nieuwe personen bij en soms wist ik even niet meer wie wie was en waar hij of zij bij hoorde. Het zou handig zijn geweest als een soortgelijke lijst in het boek was opgenomen maar als je stevig doorleest kun je er ook best zonder.
 
Larsson heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt want aan de verschillende al lopende verhaallijnen voegt hij nog een aantal nieuwe toe waardoor dit slotstuk nog gecompliceerder wordt maar het eveneens een extra dimensie krijgt. Het is bijzonder knap hoe Larsson schijnbaar moeiteloos alle lijnen door elkaar laat lopen zonder dat het verhaal ontspoort of langdradig wordt. Gerechtigheid is van begin tot eind een fascinerend meesterwerk. Boeiende personages, spannende gebeurtenissen, heerlijk geschreven en mooi afgerond. Misschien iets te mooi maar wel op een geloofwaardige manier. Gerechtigheid is simpelweg briljant!

© RtH 19-12-2008