De vrouw die met vuur speelde van Stieg Larsson 2007

Titel De vrouw die met vuur speelde
Oorspr. titel Flickan som lekte med elden © 2006 | Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Gegevens Paperback | blz. 568 | Signatuur | 2007
ISBN 978 90 5672 177 0
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Gelezen van 28 jan t/m 13 feb
Waardering 9+
Inhoud:

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tattoos én ze is een computerhacker van wereldklasse.

Drie moorden, één avond. De slachtoffers zijn twee journalisten die voor Millennium werkten aan een publicatie over mensensmokkel, en Nils Bjurman, de voogd van Lisbeth Salander. Op het moordwapen worden de vingerafdrukken aangetroffen van Lisbeth. Het hele politieapparaat komt in beweging, maar Lisbeth is onvindbaar. Blomkvist, overtuigd van Lisbeths onschuld, gaat langzamerhand een verband zien tussen de drievoudige moord en het artikel in wording over vrouwenhandel.
Dan wordt een vriendin van Lisbeth ontvoerd door een motorbende. Salander laat het aankomen op een bloedige confrontatie met de onzichtbare bendeleider, Zala, een bekende uit haar verleden …

De vrouw die met vuur speelde is het tweede deel uit de succesvolle Millennium-reeks met Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander in de hoofdrol.

Onder de recensie vind je de trailer van de film. 

Recensie:

Vuurbestendig 

In dit tweede deel van de Millenniumserie gaat Stieg Larsson wat dieper in op het duistere verborgen verleden van Lisbeth Salander. Lisbeth heeft, na de avonturen met de familie Vanger uit Mannen die vrouwen haten, gebroken met Mikael Blomkvist en een jaar rond de wereld gereisd. Niet lang na haar terugkomst in Zweden worden drie personen vermoord en omdat Lisbeths vingerafdrukken op het wapen zijn gevonden, valt de verdenking meteen op haar. Volgens de politie is het een uitgemaakte zaak en opent de jacht op Salander. Mikael, hoewel abrupt door Lisbeth aan de kant gezet, kan niet geloven dat zij deze moorden heeft begaan en begint zijn eigen onderzoek om het tegendeel te bewijzen. Hij stuit daarbij op een geheim complot waar Lisbeth een sleutelrol in speelt....

Net als Mannen die vrouwen haten is De vrouw die met vuur speelde een heerlijk boek en zit het goed in elkaar. Duurde het in het eerste deel even eer je in het verhaal zat, in deze aflevering word je al snel gegrepen door de gebeurtenissen maar zakt het later hier en daar wat in. Er worden behoorlijk wat mensen ten tonele gevoerd en van iedereen wordT een kleine achtergrondbeschrijving geschetst, dit haalt soms de vaart wat uit het boek. Desondanks is het verhaal pakkend genoeg om door te lezen.
Lisbeth Salander is ondanks of juist dankzij haar vreemde sociale gedrag een buitengewoon fascinerend personage om over te lezen.

De verwachtingen na het fantastische eerste deel waren hooggespannen en Larsson heeft met dit tweede werk bewezen zeer vuurbestendig te zijn.

© RtH 04-02-2008