Bij nacht en ontij 2001

Titel Bij nacht en ontij
Oorspr. titel Sea change 2001 | Vertaling: Bob Snoijink
Gegevens Paperback | blz. 387 | BZZTH | 2001
ISBN 90 5501 824 4
NUR/NUGI 331 (thriller)
Waardering nog niet gelezen
Inhoud:

Begin achttiende eeuw belooft de South Sea Company een groot internationaal netwerk van vaarroutes op te zetten. Zakenlieden, beursspeculanten en gewone mensen investeren massaal. Als echter blijkt dat de verwachte winsten slechts papieren beloften zijn, spat de zeepbel uit elkaar en ontstaat een groot schandaal: het faillissement van de Company. In januari 1721 zijn de Londenaren de klap nog niet te boven. De armlastige cartograaf William Spandrel krijgt van Sir Theodore Janssen, zijn grootste schuldeiser en directielid van de Company, een nietigverklaring van zijn schulden aangeboden. Als tegenprestatie moet hij in het geheim een pakket met documenten overhandigen aan een vriend van Janssen, Ysbrand de Vries in Amsterdam.

Nadat hij zijn missie veilig heeft volbracht, ontsnapt Spandrel ternauwernood aan de dood als hij door huurlingen met geweld in een Amsterdamse gracht wordt gegooid. Kort daarna wordt De Vries vermoord en vluchten de Engelse vrouw van De Vries en zijn secretaris met de geheime documenten. De van moord verdachte Spandrel moet het pakket zien terug te vinden. Wie of wat hij precies najaagt weet hij niet, hem is echter wel duidelijk dat de documenten gegevens over de South Sea Company bevatten die zo explosief zijn dat de verschillende partijen over lijken gaan om ze in handen te krijgen.

Opnieuw weet de master of suspense de lezer als een spin te vangen in een welhaast onontwarbaar web. Pas na 400 pagina's vol onweerstaanbare verhalen en intriges laat Robert Goddard zijn fans hun dagelijkse leven weer oppakken.