Moorddadig verleden

Titel Moorddadig verleden
Oorspr. titel Beyond recall 1997 | Vertaling: Bob Snoijink
Gegevens Paperback | blz. 285  | BZZTH | 1997
ISBN 90 5501 413 3
NUR/NUGI 331 (thriller)
Waardering 9
Inhoud:

De moord op de schatrijke Joshua Carnoweth in 1947 is al lang vergeten. Iedereen wist destijds zeker dat Michael Lanyon, zijn erfgenaam, de opdracht tot de moord gaf. De rechter veroordeelde Michael Lanyon dan ook tot de strop.

Dertig jaar later is er n persoon die gelooft dat Michael ten onrechte werd opgehangen: zijn zoon Nicky. Hij is ervan overtuigd dat de jury op een dwaalspoor werd gebracht en dat er een complot tegen zijn vader is gesmeed. 'Wie vermoordde mijn vader? Wie deed het?', vraagt hij aan Chris Napier, een jeugdvriend en mede-erfgenaam van het fortuin van Joshua. Chris moet hem het antwoord schuldig blijven.

Wanneer Nicky zelfmoord pleegt, voelt Chris zich verplicht zijn vraag te beantwoorden. Bij zijn onderzoek naar de ware toedracht van de moord op Joshua Carnoweth komt veel boven water; het zijn verborgen feiten van zijn eigen familie en verborgen feiten van vele anderen, die wellicht beter niet hadden kunnen worden opgerakeld, want ze brengen zijn leven in gevaar...

Recensie:

Sfeervolle thriller over een oude vriendschap en een tragisch familiegeheim

Toen ik aan Moorddadig verleden van Robert Goddard begon, was ik niet van plan er een recensie over te schrijven. Wie zit er nog te wachten op een review van een boek uit 1997? Maar toen ik eenmaal het verhaal werd ingezogen, kon ik deze prachtige vertelling niet slechts afdoen met een kil cijfer. Daarvoor is deze pakkende thriller te mooi geschreven. Misschien  is de boekbespreking niet helemaal wat het zou moeten zijn maar is het hopelijk voldoende om je aan te sporen het boek ergens tweedehands op de kop te tikken zoals ik dat ooit ook heb gedaan. Het is het bedrag namelijk meer dan waard.

Chris Napier, zoon van een welgestelde familie uit Truro, keert voor de bruiloft van zijn nicht terug naar zijn geboortestreek Cornwall. Op de huwelijksdag komt hij op het landgoed van zijn ouders zijn oude jeugdvriend Nicky Lanyon in verwarde toestand tegen. Nicky gelooft nog steeds dat zijn vader dertig jaar geleden ten onrechte is opgehangen voor de moord op Joshua Carnoweth, de welgestelde oudoom van Chris. Wanneer Nicky de volgende dag zelfmoord pleegt, voelt Chris zich moreel verplicht om de waarheid rond die tragische kwestie uit het verleden te achterhalen ook al jaagt hij daarmee zijn eigen familie tegen zich in het harnas. Zijn familie speelde een niet onbelangrijke rol bij de toenmalige tragedie. Welke rol dat is, doet Robert Goddard in het vervolg van het verhaal op zijn bekende achteloze maar o zo stijlvolle wijze, uit de doeken. Fraaie bewoordingen, treffende metaforen en prachtige, literaire zinnen rijgen zich aaneen tot een geweldig stukje proza waarin herinneringen uit het verleden worden afgewisseld met hedendaagse verwikkelingen. Niets is wat het lijkt en Chris moet al zijn inventiviteit gebruiken om niet het volgende slachtoffer te worden in een zaak die nog steeds enkele gemoederen bezig houdt.

In een bedaard tempo worden de gebeurtenissen rond de dood van de oudoom van Chris gerecapituleerd. Op ogenschijnlijk quasi nonchalante wijze leidt Goddard de lezer naar de naakte waarheid tot hij met enkele twists de zaak plotseling een heel andere wending geeft. Tussendoor schetst hij een prachtig beeld van de schoonheid van Cornwall en lardeert hij het geheel met enkele regionale, historische feiten.

Moorddadig verleden is een sfeervolle thriller over een oude vriendschap en een tragisch familiegeheim geschreven op de kenmerkende, trage maar meeslepende manier van meesterverteller Robert Goddard.

RtH 29-5-2013