Val der titaten van Ken Follett

Titel Val der titanen (Deel 1 uit de Century-trilogie)
Oorspr. titel Fall of Giants 2010 | Vertaling: Joost van de Meer en Bill Oostendorp
Gegevens Gebonden | blz. 928 | Van Holkema & Warendorf  | 2010
ISBN 9789047514749
NUR/NUGI 330 (spannende boeken algemeen)
Waardering 10
Inhoud:

In 1911 verandert de wereld voorgoed. Arbeiders laten zich niet langer onderdrukken, vrouwen eisen hun rechten op, de rijke aristocratie kan haar macht niet langer handhaven. En overal fluisteren diplomaten elkaar woorden in die het lot van miljoenen mensen over de hele wereld zullen veranderen.

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog proberen acht mensen  hun eigen weg in deze roerige wereld te vinden: Gus Dewar, rechterhand van de Amerikaanse president; Lev en Grigori Pesjkov, twee arme Russische broers op zoek naar een beter leven; mijnwerker Billy Williams en zijn ambitieuze zus Ethel, huishoudster van de vermogende graaf Fitzherbert; de vrijzinnige lady Maud en haar geliefde, de Duitse diplomaat Walter von Ulrich. Terwijl levens elkaar kruisen, dragen deze mensen ieder op hun eigen manier bij aan een titanenstrijd die zijn weerga niet kent...  

Met Val der titanen, het eerste deel in de Century-trilogie, staat Ken Follett garant voor levensechte personages, een feilloos historisch decor en een onvergetelijke leeservaring.

Recensie:

Epische roman met een hoge eeuwigheidswaarde

Wat als eerste in het oog springt bij Val der titanen is de omvang (928 blz.) en de prachtige cover. Als je de omslag verwijdert, blijkt er zelfs nog een mooie klaproos op de voorkant te prijken. Het boek is zonder te lezen al een juweeltje maar uiteindelijk gaat het om de inhoud en die is al net zo fraai als de buitenkant. Als je deze lijvige pil openslaat en bij de opsomming van de verschillende personages komt, zakt de moed je even in de schoenen. Maar laat je niet afschrikken want Ken Follett brengt de namen op dusdanige wijze tot leven dat je de index amper nodig hebt. De personages kruipen als vanzelf in je hoofd en worden automatisch je vriend of vijand.

Het verhaal begint in Follett's geboorteland Wales waar mijnwerkers onder erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden een schijntje verdienen met het delven van steenkool. In andere landen is de toestand al niet veel beter en onder de arbeiders heerst overal grote onvrede over hun leef- en werksituatie. De gefortuneerde bovenklasse is echter niet van plan haar voorspoed te delen met het gepeupel. Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Follett beschrijft op heldere wijze de aanleiding en de halfslachtige, diplomatieke pogingen om tot een vreedzame oplossing te komen. Uiteindelijk zijn het stompzinnige bondgenootschappen, provocerend gedrag en gebrek aan gezond verstand die leiden tot een allesverwoestende en zinloze strijd waarop niemand zit te wachten behalve krijgszuchtige generaals. Miljoenen ondervoede, verkleumde, ongetrainde mannen, geleid door incompetente, corrupte officieren zonder enig militair inzicht, worden opgeofferd voor een dwaas, politiek steekspel.

Aan de hand van acht personen uit verschillende landen en lagen van de bevolking word je teruggevoerd naar deze roerige periode waarin de kiem is gelegd voor onze huidige sociale- en politieke verhoudingen. De kracht van dit eerste deel uit de Centurytrilogie is dat Ken Follett feiten en fictie zo met elkaar weet te verweven dat je het gevoel hebt dat de personages werkelijk hebben geleefd en bij de verschillende ontwikkelingen betrokken zijn geweest. Val der titanen bevat een paar taaie passages - de realiteit leent zich niet altijd voor luchtigheid maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de rest van het leerzame verhaal en enkele opmerkelijke wetenswaardigheden die niet in de schoolboekjes staan. Sommige voorvallen gaan je door merg en been zoals telegramdag maar het boek bevat ook prachtige en vertederende momenten. Het verhaal werd voor mij nog levensechter toen ik sommige veldslagen, personen en gebouwen op internet heb opgezocht.

Iedereen, van jong tot oud, die ontevreden is en altijd loopt te klagen, zou deze prachtige roman eens moeten lezen want dan besef je pas hoe goed we het tegenwoordig hebben, helemaal als je je realiseert dat er nog steeds mensen op deze aardbol leven en werken onder soortgelijke trieste omstandigheden.

Val der titanen is een fantastisch geschreven verhaal over klassenstrijd, vrouwenemancipatie, revolutie en een krankzinnige oorlog. Het beschrijft de ondergang van de oude wereld en de ontluiking van een nieuwe. Follett brengt deze cruciale fase uit het begin van de vorige eeuw op indrukwekkende en indringende wijze tot leven. Na Pilaren van de aarde en Brug naar de hemel heeft Ken Follett wederom een epische roman van grote schoonheid en met een hoge eeuwigheidswaarde geschreven.

RtH 5-11-2010