De Kathedraal / Pilaren van de aarde

Titel Pilaren van de aarde (Eerder uitgebracht als De Kathedraal)
Oorspr. titel Pillars of the earth © 1989 | Vertaling: Pieter Verhulst
Gegevens Gebonden | blz. 1008 |  Van Holkema & Warendorf | 2007
ISBN 90 978 475 0328 6
NUR/NUGI 340 (populaire fictie algemeen)
Waardering 10
Inhoud:

Het klassieke meesterwerk, eerder verschenen onder de titel De Kathedraal

Engeland in de twaalfde eeuw. Terwijl burgeroorlogen het land verscheuren en hongersnood welig tiert, komen in Kingsbridge de levens van vier mensen samen in de bouw van een kathedraal die de eeuwigheid moet trotseren.
Prior Philip voelt zich geroepen een kathedraal te bouwen die God zal eren en Kingsbridge welvaart zal verschaffen. Hij ondervindt grote tegenwerking van enkele van zijn broeders en een ambitieuze bisschop die zijn plannen gedwarsboomd ziet.
Tom Builder slaat met prior Philip de handen ineen om de kathedraal te bouwen. Maar zijn moed en toewijding worden danig op de proef gesteld als een zich in zijn eer aangetast voelende jonge edelman zich inspant Tom te weerhouden van zijn doel.
Jack is een geniale jongen die uit zijn hoofd de meest elegante bouwwerken op kan tekenen. Deze gave wekt de jaloezie van zijn medebouwers en uiteindelijk wordt hij gedwongen op de vlucht te slaan.

Aliena is de dochter van een graaf, maar als haar vader de verkeerde kandidaat voor de troon steunt, stort haar veilige wereld ineen. Dan moet ze bewijzen wat ze echt waard is, in een wereld die erop gebrand lijkt te zijn haar te breken.
Terwijl hoge edelen en geestelijken vechten om de macht, moeten de burgers zien te overleven in een maatschappij waarin de regels morgen zomaar anders kunnen zijn, maar waarin een kathedraal eeuwig is.
De verwezenlijking zal veertig jaar duren; terwijl de burgeroorlog in volle hevigheid woedt en het winnen van grondstoffen tot een hachelijke zaak maakt, keren sommige van de monniken zich tegen prior Philip. Maar idealisme blijkt sterker dan afgunst, en steen voor steen, gehouwen uit bloed en gevoegd met zweet, verrijst een schitterend bouwwerk.

Ken Follett brengt een voorbij tijdperk tot leven: vibrerend, kleurrijk, hartstochtelijk, soms grandioos, soms miserabel, altijd tumultueus. Net als in het vervolg Brug naar de hemel schildert hij een prachtig beeld van het middeleeuwse leven van alledag tegen een achtergrond van grootse gebeurtenissen. Na het wereldwijde succes van De Kathedraal smeekten de fans Follett om toch vooral verder te gaan op de ingeslagen weg. Met Brug naar de Hemel, dat zich op dezelfde plaats maar twee eeuwen later afspeelt en de nakomelingen van Tom Builder en Jack Jackson de hoofdrol vertolken, geeft hij twintig jaar later alsnog gehoor aan die wens.

Onder de recensie vind je de trailer van de miniserie. 

Recensie:

Deze Kathedraal hoort op de werelderfgoedlijst van Unesco!

Ondanks dat ik een grote fan ben van Ken Follett heb ik De Kathedraal jarenlang links laten liggen omdat ik dacht dat het niets voor mij was. Het is namelijk een historische roman en geen thriller. Maar het bleek een totaal verkeerde inschatting te zijn want Pilaren van de Aarde is een monumentaal meesterwerk. Wie denkt met een geschiedenisboek te maken hebben, ook al doet het verhaal authentiek aan, komt bedrogen uit want het boek is spannend en meeslepend, doordrenkt met liefde en bedrog, loyaliteit en verraad, recht en onrecht in een tijd dat de kerk en adel het voor het zeggen hadden. Met deze smeuďge ingrediënten heeft Follett van een stukje geschiedenis een feestmaal gemaakt.

Pilaren van de Aarde speelt zich af in de 12e eeuw. Tom “Builder” heeft een droom om ooit een kathedraal te bouwen. Na het afblazen van het huwelijk van William Hamleigh voor wie Tom een huis zou bouwen, moet hij weer werk zien te vinden om zijn gezin te kunnen voeden. Zijn reis door Engeland brengt hem na vele ontberingen in contact met prior Philip, een pragmatische abt, die dezelfde droom koestert als Tom. Samen proberen ze hun ideaal te verwezenlijken maar politieke intriges, jaloezie, wraakzucht, rampspoed en persoonlijke verwikkelingen vertragen de bouw en het is maar de vraag of de kathedraal ooit voltooid zal worden.

In oktober 2007 is de lang gekoesterde wens van Follett zijn fans in vervulling gegaan met het verschijnen van
Brug naar de Hemel.