Brug naar de hemel

Titel Brug naar de hemel
Oorspr. titel World without end © 2007 | Vertaling: Jan Smit en Ans v/d Graaff
Gegevens Gebonden | blz. 1103 |  Van Holkema & Warendorf | 2007
ISBN 978 90 475 0292 0
NUR/NUGI 340 (populaire fictie algemeen)
Gelezen van 4 t/m 15 jan 2009
Waardering 10-
Inhoud:

De tweede helft van het historisch tweeluik dat begon met Pilaren van de aarde. (De Kathedraal)

Het is de dag van Halloween in het jaar 1327. In Kingsbridge, in de schaduw van de kathedraal, worden de levens van vier kinderen voor altijd met elkaar verbonden wanneer zij getuige zijn van een brute moord. Op hun pad naar volwassenheid komen ze voorspoed en rampen tegen, liefde en haat, leven en dood.

Caris, de eigenzinnige dochter van een wolhandelaar, ontdekt dat de toekomst waar ze van droomde niet voor haar is weggelegd in de middeleeuwse maatschappij. Haar vurige wens zich toe te leggen op de medische zorg brengt haar in conflict met de broeders.

Merthin beschikt over een geniaal talent, maar de conservatieve burgers die in Kingsbridge de dienst uitmaken vinden zijn werkwijzen te onorthodox. Hij besluit daarom te vertrekken.

Ralph, Merthins broer, is van nature een jager en een vechter. Hij leert zijn oorlogskwaliteiten aanwenden om de top van de middeleeuwse samenleving te bereiken.

Gwenda is een van de vijf kinderen van een doodarme dagloner. Ze is geen schoonheid maar vastbesloten om met Wulfric te trouwen, de knapste en sterkste jongeman in het dorp.

Hun levens zullen voor altijd met elkaar verbonden blijven door de krachten van ambitie, liefde, hebzucht en wraak. En al die tijd leven ze in de lange schaduw van die onverklaarbare moordpartij waarvan zij op die ene dag in hun kindertijd getuige waren. Terwijl de Zwarte Dood Kingsbridge dreigt te vernietigen, bouwen haar inwoners samen aan een brug die het levensbloed van de stad, de handel, weer moet doen stromen.

Ken Follett brengt een voorbij tijdperk tot leven: vibrerend, kleurrijk, hartstochtelijk, soms grandioos, soms miserabel, altijd tumultueus. Net als in Pilaren van de aarde schildert hij een beeld van het middeleeuwse leven van alledag tegen een achtergrond van grootse gebeurtenissen. Na het wereldwijde succes van Pilaren van de aarde werd Ken Follett gesmeekt door zijn fans om toch vooral verder te gaan op het ingeslagen pad. Met Brug naar de hemel, dat zich op dezelfde plaats maar twee eeuwen later afspeelt en de nakomelingen van Tom Builder en Jack Jackson ten tonele voert, komt hij aan die wens tegemoet.

Recensie:

Goddelijk
 
Fans van over de gehele wereld vroegen Ken Follett na het overweldigende succes van De Kathedraal (heruitgegeven als Pilaren van de Aarde) om een vervolg te schrijven. Hij durfde dit niet aan omdat hij vreesde niet aan de hoge verwachtingen te kunnen voldoen. Bovendien was de bouw van de kathedraal voltooid en de karakters al op leeftijd dus moest hij iets heel anders verzinnen. Uiteindelijk, na bijna 20 jaar, is Follett toch gezwicht en heeft hij Brug naar de hemel geschreven en het is wederom een hemels melodrama geworden.
 
"Begin 14e eeuw. Het is 200 jaar na de voltooiing van de kathedraal door Tom en Jack Builder maar er is in de tussentijd weinig veranderd in Kingsbridge. Het dorp is gegroeid maar wordt nog steeds geregeerd door eigenbelang, politiek gekonkel en machtsspelletjes van de kerk, adel en gegoede burgerij.
In deze feodale heerschappij proberen vier jongen mensen verbonden door een geheim uit hun jeugd, een eigen weg te vinden. De onafhankelijke en intelligente Caris, wil graag arts worden. De trouwe, onverzettelijke Gwenda, wil haar armoedige bestaan ontvluchten en trouwen met Wulfric, de man van haar dromen. Merthin, een verre nazaat van Jack Builder, is een goedaardige en geniale bouwer maar zijn jongere broer Ralph daarentegen is een gewelddadig persoon met maar één wens: vechten voor de koning en tot ridder worden geslagen.
In hun ontwikkeling naar volwassenheid en volwaardig lid van de samenleving moeten ze voortdurend opboksen tegen de conservatieve ideeën van de gemeenschap en de dogmatische kerk. In weerwil van alle tegenwerkingen proberen de vier hun dromen te realiseren."

Ook nu weer heb ik het boek mede vanwege de omvang, 1103 pagina's dik en 1,5 kg zwaar, eerst een tijdje laten liggen maar ook omdat ik het gevoel wilde koesteren dat ik nog iets heel moois te lezen had want uit de eerste reacties uit de rest van de wereld werd me al snel duidelijk dat Ken Follett weer een prachtig meeslepend boek had afgeleverd.
Maar eens moet je er toch aan beginnen want uiteindelijk koop je boeken om te lezen en niet  enkel om van het vooruitzicht te genieten. De handzaamheid van het formaat viel me trouwens reuze mee. Ik las thuis en in de trein met het boek op schoot en had totaal geen last van het gewicht. En het aantal bladzijden? Ik kon er niet genoeg van krijgen, zo mooi vond ik het!!
 
Ken Follett heeft met Brug naar de hemel het dorpje Kingsbridge andermaal tot leven gewekt met nieuwe boeiende bewoners en verwikkelingen. Hij schetst en passant een prachtig beeld van de leefomstandigheden in de vroege Middeleeuwen: welke bouwmaterialen werden gebruikt, wat er gegeten werd, de soorten accijnzen en belastingen die betaald moesten worden, de rechtspraak, de geneeskunde enz. Maar ook hoe steden waren opgebouwd: de mooiste en grootste huizen, meestal van welgestelde kooplui, in het centrum nabij de kerk en ver daarbuiten de onwelriekende werkplaatsen van o.a. slagers, wevers en leerlooierijen zoals nu onze industriegebieden.
De karakters uit Kingsbridge mogen dan fictief zijn, de geschiedkundig aangehaalde feiten over de
Zwarte dood en de strijd tussen de Engelsen en de Fransen zijn dat niet. Mocht je geïnteresseerd zijn, kijk dan maar eens bij Honderdjarige oorlog of Slag bij Crécy.

Brug naar de hemel zou in verschillende opzichten een perfect geschiedenisboek zijn geweest ware het niet dat het boek nogal veel seks bevat. Van brute verkrachting en machtsmisbruik tot hartstochtelijk beminnen en oprechte liefde. Seks is van alle tijden en de 14e eeuw is daar geen uitzondering op. Ik ben totaal niet preuts maar het had voor mij wel iets minder gemogen maar verder is Brug naar de hemel fantastisch, meeslepend, leerzaam, spannend, aangrijpend. Al lezende werd ik van de ene emotie naar de andere geslingerd. Ik was woedend, verdrietig, verrast, verontwaardigd, opgewonden, blij, opgelucht, verbaasd.
Het was weer ouderwets genieten van een goddelijk boek!

© RtH 17-1-2009