Nachtwakers van Ken Follett

Titel Nachtwakers
Oorspr. titel Hornet Flight © 2002 | Vertaling: Piet en Lilian Dal
Gegevens Paperback | blz. 360  | Van Holkema & Warendorf | 2003
ISBN 90 269 8327 1
NUR/NUGI 337 + 338  (oorlog- en verzetsroman + spionage)
Gelezen 6 t/m 13 mei 2008
Waardering
Inhoud:

Juni 1941. De Engelsen kunnen nazi-Duitsland alleen bestrijden met de bommenwerpers die elke nacht richting Duitsland vliegen. De nazi's lijken echter van te voren te weten waar en wanneer de bombardementen zullen plaatsvinden en als gevolg daarvan keert niet eens de helft van de vliegtuigen terug naar de basis. Wanneer de Engelse geheime dienst MI6 een radiobericht oppikt, waarin melding wordt gemaakt van iets of iemand met de naam Freya, vermoedt Hermia Mount, werkzaam bij MI6, dat het gaat om een radarinstallatie op een eilandje voor de Deense kust.

Zij schakelt de Deense verzetsgroep Nachtwakers in, die geleid wordt door haar verloofde Arne Olufsen. Wanneer Arne wordt gearresteerd, moet zijn broer Harald met de informatie naar Engeland zien te vluchten. De tijd dringt, en de enige manier om in Engeland te komen, is met een gammel vliegtuigje...

"Follett schiet alweer in de roos, hij begint vol vaart en houdt het tempo vast " Publishers Weekly.

Recensie:

Deens verzet.

"Fascisme wijt problemen aan een verkeerde oorzaak - mensen van een ander ras."

Nachtwakers speelt zich af in Denemarken. Dit Scandinavische land werd ondanks een niet-aanvalsverdrag met Adolf Hitler toch op 9 april 1940 binnengevallen (Operatie Weserübung). De Deense regering capituleerde, na wat kleine gevechten, nog dezelfde dag en de bezetters waren in tegenstelling tot andere landen erg mild voor de Denen. De nieuwe coalitieregering probeerde de bevolking te behoeden voor Nazi-overheersing door compromissen te sluiten. Het parlement (de Folketing) bleef in functie, de politie bleef onder Deense controle, en de autoriteiten van Nazi-Duitsland kwamen niet in direct contact met de bevolking. Deze omstandigheden zie je  terug in deze onderhoudende oorlogsroman.

De Engelse luchtmacht verliest veel toestellen bij de bombardementen op Nazi Duitsland. Teveel om van toeval of pech te spreken. Wanneer MI6 een bericht onderschept met het codewoord Freya* rijst het vermoeden bij de Britse geheime dienst dat de Duitsers een verbeterde versie van een radarsysteem hebben ontwikkeld. Hermia Mount, verloofde van de Deen Arne Olufsen, schakelt de Deense verzetsgroep Nachtwakers in om meer informatie omtrent de geheime installatie te achterhalen. Harald, de broer van Arne stuit bij toeval op de verborgen installatie vlakbij zijn ouderlijk huis en raakt tegen wil en dank betrokken bij het verzet. Samen met Karen Duchwitz, de zus van zijn beste vriend, probeert hij de cruciale en van levensbelang zijnde informatie bij de juiste mensen te krijgen maar dat is nog niet zo eenvoudig. Peter Flemming, een Deense politieman met een wrok tegen de familie Olufsen, probeert in een goed blaadje te komen bij de Duitse generaal Braun, en ziet zijn kans schoon als hij meent een spionagenetwerk op het spoor te zijn. Geleidelijk sluit het net zich rond Harald en de andere verzetsstrijders en de tijd begint te dringen.....

Met Nachtwakers heeft Ken Follett wederom een leuke, toegankelijke spionageroman afgeleverd over een waargebeurd feit uit de Tweede Wereldoorlog. Ik vond het verhaal enigszins voorspelbaar maar was desalniettemin nieuwsgierig hoe het af zou lopen. Follett heeft een prettige manier van schrijven. Het is een aangename mix van spanning, humor, wreedheid en romantiek, met sympathieke hoofdpersonen. De slechteriken zijn niet van elke menselijkheid ontdaan zodat je stilletjes hoopt dat ze toch nog tot inkeer komen.
Een lekker boek om mee te ontspannen.

* Groot-Brittannië had het eerste werkelijk goed-functionerende operationele radarsysteem ter wereld met de naam Chain Home. Het was weliswaar, zeker naar de huidige maatstaven, erg primitief maar werd niettemin met succes ingezet tijdens de slag om Engeland om vroegtijdig de aanvallen van de Duitse Luftwaffe te detecteren.
Maar ook de Duitsers zaten niet stil en ontwikkelden een veel geavanceerder systeem met de codenaam: Freya. Dit radarsysteem werkte met een hogere frequentie waardoor de resolutie van Freya veel beter was dan van Chain Home, terwijl het systeem tevens veel kleiner was en zelfs mobiel kon worden gemaakt, wat met Chain Home volstrekt onmogelijk was. 
Radar (RAdio Detection And Ranging') is niet meer weg te denken uit de huidige luchtvaart en is steeds verder verfijnd met onvoorstelbare technische hoogstandjes als bv. TFR (Terrain Following Radar).

© RtH 19-05-2008