Codenaam Torenkraai 2002

Titel Codenaam Torenkraai
Oorspr. titel Jackdaws © 2001 | Vertaling: Piet Dal
Gegevens Paperback | blz. 383  | Van Holkema & Warendorf | 2002
ISBN 90 269 8269 0
NUR/NUGI 337 (oorlog- en verzetsroman)
Waardering 8+
Inhoud:

Het is eind mei 1944 en de geallieerde invasie op de kust van Normandië kan elke dag beginnen. In het bezette stadje Sainte-Cecile bereidt de plaatselijke verzetsgroep met hulp van een Britse geheim agente een aanslag voor op het château, waarin het communicatiecentrum van de Duitse troepen is gevestigd. Alle telefoonlijnen moeten uitgeschakeld worden om dadelijk de landingstroepen zoveel mogelijk tijd te geven. Deze Britse agente Felicity Clairet, bijgenaamd Flick, is getrouwd met Michel, de leider van de Résistance aldaar. Wanneer de aanslag op het laatste moment jammerlijk mislukt, weet Felicity ternauwernood te ontsnappen en terug te keren in Engeland, waar zij nog één week heeft om een nieuwe groep te formeren en een tweede poging te wagen om het château te ontmantelen. Haar enige kans om daar binnen te dringen is door haar groep te vermommen als schoonmaaksters. Aan Felicity de taak om vijf vrouwen te rekruteren en klaar te stomen voor deze dodelijke opdracht. Inmiddels heeft Wehrmacht-officier Dieter Franck wraak gezworen en de plaatselijke verzetsgroep vastgezet en gemarteld. Wanneer Felicity met haar groep onder de codenaam Torenkraai terugkeert, is de val gezet en begint een spel op leven en dood met de naderende D-day op de achtergrond.

Recensie:

Ken Follett kraait andermaal victorie

Het is eind mei 1944 en Operation Overlord, beter bekend als D-Day, is aanstaande. Tegen deze achtergrond maken we kennis met Felicity “Flick” Clairet van de Résistance en haar grote opponent, de meedogenloze en geslepen Major Dieter Franck van de Duitse Inlichtingendienst. In een tweesporenverhaal volgen we per hoofdstuk de belevenissen van een van beide hoofdpersonen: "Flick" op haar gewaagde missie - met de Codenaam Torenkraai - om een belangrijk communicatiecentrum uit te schakelen en Franck in zijn jacht op leden van de Résistance om deze verzetgroep te breken. Maar zijn grootste prooi en obsessie is Felicity Clairet. Dieter Franck komt steeds een stukje dichterbij maar de tijd dringt...
 
Deze roman is een eerbetoon aan de vrouwen in de Tweede Wereldoorlog. Follett is er wederom in geslaagd een superspannende oorlogsroman te schrijven over een waargebeurde heldendaad uit de Tweede Wereldoorlog. Hij weet een perfecte mix te maken van minder bekende historische feiten, over o.a. SOE (Special Operations Executive) en FANY’s, en bloedstollende spanning overgoten met een een vleugje romantiek. Codenaam Torenkraai is wederom een staaltje van Follett's geweldige schrijfkunst en naarmate het verhaal vordert, wint de thriller aan vaart en spanning. Het boek is een absolute aanrader maar dat zijn bijna al zijn boeken.