De countdown van Ken Follett

Titel De countdown
Oorspr. titel Code to zero 2000 | Vertaling: Erica Feberwee
Gegevens Paperback | blz. 319  | Van Holkema & Warendorf | 2001
ISBN 90 269 8228 3
NUR/NUGI 331 (thriller)
Waardering 8
Inhoud:

Een man ontwaakt op de grond in de openbare toiletten van het station van Washington D.C. Hij heeft geen benul hoe hij daar verzeild is geraakt, hij herinnert zich niet waar hij woont en weet zelfs niet meer hoe hij heet...

Dit vormt het uitgangspunt van De countdown, een explosieve thriller vol intrige, spionage en verraad, die begint in 1958, een donkere periode in de Koude Oorlog. De ruimtevaart staat nog in de kinderschoenen, maar op Cape Canaveral is de countdown begonnen voor de Explorer I, waarmee de VS de slag om de heerschappij van de ruimte hoopt te kunnen winnen van de Sovjet-Unie, die al beschikt over de Spoetnik. Vier vrienden uit Harvard bevinden zich in het middelpunt van deze machtsstrijd. Verbonden door hun studietijd maar gescheiden door de oorlog, beseffen allen dat een falen van de lancering van de Explorer desastreuze gevolgen voor de VS zal hebben.

Wanneer Luke Lucas achter de oorzaak komt van zijn geheugenverlies en langzaam zijn leven oppakt, blijkt dat hij de antwoorden op zijn vragen moet zoeken bij zijn vrienden uit Harvard: bij zijn echtgenote, zijn beste vriend en bij de vrouw die ooit zijn grote liefde was. Luke komt tot de schokkende ontdekking dat zijn lot verbonden is aan de raket die op het lanceerplatform gereed staat, want hij beschikte over kennis die uit zijn geheugen gebannen moest worden. Zo begint Luke's zoektocht naar zijn eigen dodelijke geheim, terwijl het aftellen voor de Explorer is begonnen.

Recensie:

Het is 1958. De Russen hebben op 4 oktober van het jaar daarvoor hun Spoetnik-1 de ruimte ingeschoten. De druk op de Amerikanen om de Explorer I te lanceren is enorm. Tegen deze achtergrond speelt het verhaal van Luke, een man die zijn geheugen is kwijtgeraakt en op zoek gaat naar zich zelf. Langzamerhand komt hij erachter dat hij een vreselijk geheim ontsluierd heeft en dat daarom zijn geheugen is gewist. Met behulp van zijn vrienden moet hij achter de waarheid zien te komen voordat de lancering een feit is.

Het boek leest vlot weg en al gauw zit je in het verhaal. Via flashbacks krijg je een kijk op het leven van Luke en zijn vrienden om in het heden de spanning op te voeren in de race met de klok.
Voor meer info over de eerste ruimtevluchten:
klik hier