De vlam van de vrijheid van Ken Follett

Titel De vlam van de vrijheid
Oorspr. titel A place called freedom 1995 | Vertaling: WVK groep
Gegevens Gebonden | blz. 350  | Van Holkema & Warendorf | 1995
ISBN 90 269 7222 9
NUR/NUGI 331 (thriller)
Waardering 8
Inhoud:

Een meesterlijk epos over liefde en haat en de strijd om de vrijheid, geplaatst tegen de achtergrond van de roerige tijden aan het eind van de 18e eeuw in Engeland en Amerika.

Schotland 1767  De onmenselijke omstandigheden in de mijnen en de meedogenloosheid van Jay Jamisson, de mijneigenaar, doen de jonge Mack McAsh besluiten zijn geboortedorp te verlaten. Hoewel Jamisson geen middel schuwt om hem tegen te houden, lukt het Mack met hulp van de jonge adellijke Lizzie Hallim te ontsnappen.

Londen 1768 Mack vindt werk in de haven als kolensjouwer en komt er al snel achter dat de omstandigheden niet veel beter zijn als in de mijnen. Vastbesloten hier iets aan te veranderen zoekt hij contact met een advocaat, raakt verwikkeld in de politiek twisten en wordt een van de leiders van een staking die de haven van Londen plat legt. Bij toeval ontmoet hij Lizzie die in Londen is getrouwd met Jay. Zowel Jay als zijn vader willen Mack zien hangen want door de staking wordt hun zeer winst gevende handel in kolen en het transport van gevangenen naar Amerika geschaad. Maar weer is het Lizzie die Mack helpt en dank zij haar wordt zijn doodstraf omgezet in deportatie naar Amerika.

Virginia 1769 -1770
Na een vreselijke overtocht, waarbij de helft van de gevangenen het leven laat, komt Mack aan in Amerika en .....