De Kathedraal / Pilaren van de aarde

Titel De Kathedraal
Oorspr. titel The pillars of the earth © 1989 | Vertaling: Pieter Verhulst
Gegevens Gebonden | blz. 1007 | Van Holkema & Warendorf | 1990
ISBN 90 269 7554 6
NUR/NUGI 341 (historische roman)
Waardering 10
Inhoud:

Een tijdloze roman vol idealisme en hartstocht over mensen wier leven in het teken staat van een kathedraal in wording. 
 
De levens van een prior, een verbeten aartsdeken en een steenhouwer raken met elkaar verweven, waarbij de te bouwen kathedraal van Kingsbridge de inzet van jaloezie en kuiperijen vormt.

Engeland in de twaalfde eeuw; honger, godsdiensttwisten en strijd om de troon zijn de orde van de dag. Wanneer meesterbouwer Tom met zijn hongerende gezin aanklopt bij de abt Philip van het klooster van Kingsbridge, beschouwt de laatste dit als een teken van God. Philip en Tom koesteren dezelfde droom: de bouw van een kathedraal van eeuwige schoonheid. De verwezenlijking van hun droom zal veertig jaar vergen, doordat de bouw voortdurend stagneert. Bovendien hebben een ambitieuze bisschop en een gewetenloze edelman een pact gesloten om Philip ten val te brengen. Maar diens idealisme is even onuitroeibaar als de afgunst van de bisschop, en steen voor steen verrijst een bouwwerk dat de eeuwen zal trotseren.

Recensie:

Deze Kathedraal hoort op de werelderfgoedlijst van Unesco!

Ondanks dat ik een grote fan ben van Ken Follett heb ik De Kathedraal jarenlang links laten liggen omdat ik dacht dat het niets voor mij was - het is namelijk een historische roman en geen thriller - maar dat bleek een totaal verkeerde inschatting te zijn want De Kathedraal is een monumentaal meesterwerk.
Wie denkt met een geschiedenisboek te maken hebben, ook al doet het verhaal authentiek aan, komt bedrogen uit want het boek is spannend en meeslepend, doordrenkt met liefde en bedrog, loyaliteit en verraad, recht en onrecht in een tijd dat de kerk en adel het voor het zeggen hadden. Met deze smeuďge ingrediënten heeft Follett van een stukje geschiedenis een feestmaal gemaakt.

De Kathedraal speelt zich af in de 12e eeuw. Tom “Builder” heeft een droom om ooit een kathedraal te bouwen. Na het afblazen van het huwelijk van William Hamleigh voor wie Tom een huis zou bouwen, moet hij weer werk zien te vinden om zijn gezin te kunnen voeden. Zijn reis door Engeland brengt hem na vele ontberingen in contact met prior Philip, een pragmatische abt, die dezelfde droom koestert als Tom. Samen proberen ze hun ideaal te verwezenlijken maar politieke intriges, jaloezie, wraakzucht, rampspoed en persoonlijke verwikkelingen vertragen de bouw en het is maar de vraag of de Kathedraal ooit voltooid zal worden.

In de 8e druk staat een nawoord van Ken Follett over het tot stand komen van De Kathedraal, de moeite die het heeft gekost om een uitgever te vinden die in het boek geloofde en over het uiteindelijke succes. In oktober 2007 is het lang gewenste vervolg
Brug naar de Hemel verschenen.