Door het oog van de Naald 1976

Titel Door het oog van de Naald
Oorspr. titel Eye of the Needle © 1976 | Vertaling: Ronald Cohen
Gegevens Gebonden | blz. 326 |  Van Holkema & Warendorf | 1986
ISBN 90 269 7879 0
NUR/NUGI -
Waardering 9+
Inhoud:

Ken Follett werd in een klap wereldberoemd door deze bestseller waarvoor hij een Edgar Award kreeg.

April 1944. Dubbelspionnen, misleidende radioberichten, namaakbarakken, imitatievliegvelden en geruchten over een niet-bestaande vloot vormen de ingrediŽnten van een briljante afleidingsmanoeuvre die de Duitsers ervan moet overtuigen dat de invasie niet in NormandiŽ, maar bij Calais zal plaatsvinden.
Eťn man echter kent het geheim. Hij luistert naar de codenaam Die Nadel. Als de Engelse contraspionage een meedogenloze klopjacht op hem opent, verandert dit ook het leven van de onschuldige bewoners van een afgelegen rotseilandje in de Noordzee. De nietsvermoedende oude schaapherder, de invalide man, de jonge vrouw en het kind: zij vormen van de ene op de andere dag de vitale schakels in een keten van niet te stuiten gebeurtenissen.
 
Het verhaal is voornamelijk fictief al is de historische achtergrond gebaseerd op de waarheid. De misleiding door de Britten heeft daadwerkelijk plaatsgevonden onder de codenaam Fortitude South en de Duitsers hadden bovendien het vermoeden dat ze voor de gek gehouden werden, ze hebben dan ook veel moeite ondernomen om achter de waarheid te komen. Toen op 6 juni de geallieerden in NormandiŽ aanvielen was Hitler dan ook verrast, hij dacht dat er een tweede aanval bij het Nauw van Calais plaats zou vinden.