Einde Spanningzoeker.nl

Na lang wikken en wegen heb ik besloten om per 2021 te stoppen met recenseren voor Spanningzoeker.nl. De site blijft voorlopig nog een jaar in de lucht maar als blijkt dat er amper nog bezoekers komen dan is de vraag of het nog zin heeft om voor de domeinnaam te blijven betalen.

Ik ben destijds met Spanningzoeker.nl begonnen omdat ik geen goede website kon vinden over mijn favoriete auteur Ken Follett dus besloot ik er zelf n te bouwen. Door de jaren heen bouwde ik de site verder uit met andere schrijvers en boeken waardoor steeds meer mensen de website wisten te vinden. Mijn laatste recensie boek wordt De morgen en de schemering van wie anders dan Ken Follett en daarmee is de cirkel rond.

En van de hoogtepunten uit vijftien jaar Spanningzoeker was toen ik door Crimezone (nu Hebban) werd benaderd of ik voor hen wilde recenseren. Ik ben niet op het aanbod ingegaan omdat ik wilde zelf bepalen wat mijn volgende boek ging worden, maar ik voelde me zeer vereerd. Een ander succes was toen ik plots de titel van mijn recensie van Het huis van de zusters van Charlotte Link op de cover van een herdruk zag staan. Ook werd een citaat uit een recensie van mij over een boek van Glenn Meade in een een brochure van de uitgever aangehaald. Maar het waren vooral de leuke reacties in het Gastenboek die me motiveerden om door te gaan.

Redenen om te stoppen

De beslissing om te stoppen is best lastig geweest maar was onvermijdelijk om diverse redenen:

1 De site moet worden omgebouwd

Toen ik begon bekeken de meeste bezoekers de site via de desktop of laptop. Tegenwoordig is dat op een smartphone of tablet en daarvoor is de site niet geschikt. Daarnaast is de site erg bewerkelijk en moet ie eigenlijk opnieuw in een andere programmeertaal worden gebouwd. Ik mis daarvoor de benodigde kennis en tijd.

2 Minder tijd om te lezen

Al een paar jaar heb ik minder tijd om te lezen vanwege een drukke fulltime baan en gezin. Las ik in de beginjaren nog gemiddeld iets van twee tot 3 boeken per maand. Nu mag ik blij zijn dat ik n boek per maand lees. Sinds de corona uitbraak is dat nog minder geworden omdat ik voornamelijk in het OV las maar nu verplicht thuis moet werken. Ook moet ik eerlijk bekennen dat de komst van Netflix ten koste is gegaan van mijn leestijd. Dat bingewatchen is ook erg verslavend.

3 Dalend aantal bezoekers

Ik heb nooit gigantische aantallen bezoekers gehad maar genoeg om alle moeite die ik in de site stopte te verantwoorden. Maar door de bij punt 1 genoemde redenen wordt dat steeds minder. Dit is ook de reden dat uitgevers mij - terecht - geen recensie-exemplaren meer sturen.

Dubbel gevoel

Aan de ene kant vind ik het jammer dat ik met site moet stoppen want ik vond het enorm leuk om te doen. Bovendien heb ik veel schrijvers ontdekt die ik nooit had leren kennen als ik Spanningzoeker niet had gehad maar aan de andere kant geeft het me ook rust. Ik kan ik nu weer een boek kiezen waar ik zin in heb zonder dat er een recensie-exemplaar op me ligt te wachten die voorrang heeft. Ook kan ik nu lezen zonder dat ik in mijn achterhoofd bezig ben met het maken van aantekeningen voor een recensie. Gelukkig heb ik nog genoeg ongelezen boeken liggen om me de komende decennia mee te vermaken dus vervelen zal ik me zeker niet!

Bij deze wil ik je bedanken voor je bezoek(jes) aan Spanningzoeker.nl. Ik wens je nog veel leesplezier voor nu n in de toekomst.

Rudi  #########