Daniel Easterman

Daniel Easterman

Daniel Easterman werd geboren in 1949 in Belfast als Dennis MacEoin. Hij werd opgeleid aan The Royal Belfast Academical Institution. Vandaar ging hij naar het Trinity College in Dublin en haalde zijn B.A en M.A. in Engels. Vervolgens studeerde Easterman Perzisch en Arabisch aan de Universiteit van Edinburgh. Deze studies en zijn reizen naar het Midden Oosten met name Iran, IsraŽl en Marokko was het zaad voor zijn latere schrijfcarriŤre.
Van 1981 tot 1986, gaf hij les in "Islamic Studies" aan de Universiteit van Newcastle. Vlak voor hij begon met  lesgeven startte hij met schrijven. In zijn boeken zie je zijn zorg terug  over  totalitaire systemen, m.n. het fascisme.

Daniel Easterman is een autoriteit op het gebied Shiisme en andere fundamentalistische controversiŽle religies. Hij levert nog steeds academische bijdrages. Tegenwoordig als een Honorary Fellow van Durham University vindt hij nog steeds tijd om te reizen en lezingen te geven over Islamistische onderwerpen.

Maar hij heeft meer tijdrovende interesses zoals alternatieve geneeskunde - zijn vrouw is homeopaat - de gezondheidszorg, mensenrechten en zaken gerelateerd aan de rol van de religie in een seculiere maatschappij. 
Hij was actief betrokken bij de defensie van Salman Rushdie en de lobby voor afschaffing van wetten tegen godlasterende taal.

Ondanks zijn pacifistische inslag draait Easterman er zijn hand niet voor om de karakters in zijn boeken regelmatig op bloedige wijze zonder enige wroeging, om te brengen.

De familie Easterman woont heden ten dage in Newcastle met hun platencollectie van opera, folk, rock en wereldmuziek en een selectie van Franse new wave op video. Easterman schrijft nog steeds maar zijn boeken worden niet meer in Nederland uitgebracht.
 

Easterman volgens de VN Detectivegids:

'Filmische kracht die geregeld verzuipt in zeurderigheid'


OfficiŽle website: geen