Daniel Easterman

De negende Boeddha 1993

Titel De negende Boeddha
Oorspr. titel The Ninth Buddha   1988 | Vertaling: Els Franci-Ekeler
Gegevens Paperback | blz. 403 | De Boekerij | 1993
ISBN 90 225 1471 4
NUR/NUGI 331 (thriller)
Waardering 7
Inhoud:

De kanonnen van de Eerste Wereldoorlog zijn maar nauwelijks verstomd of Christopher Wylam, voormalig medewerker van de Britse geheime dienst in India, raakt verwikkeld in een wel zeer persoonlijke oorlog. Zijn zoon William is ontvoerd en de schaarse aanknopingspunten wijzen in de richting van India, waar een spoor van dood en verderf hem leidt naar de Himalaya en de ijzige sneeuw van Tibet. In die mysterieuze wereld waar eeuwenoude tradities en rituelen de dienst uitmaken, blijken Christopher en William verstrikt te zijn in een ijzingwekkend complot dat maar al te zeer verweven is met het heden.

De Negende Boeddha
is een indringende en spannende roman van de veelgeroemde auteur Daniel Easterman. Zijn vaardige pen en zijn enorme kennis van de geheimzinnige Oosterse wereld maken De Negende Boeddha tot een superieure thriller.

Recensie:
Tibetaanse (schijn)rust. 

Ik moet bekennen dat ik, voordat ik De negende Boeddha las, weinig meer wist van Tibet dan wat algemene dingen: een door China bezet land gelegen op grote hoogte in de Himalaya, een gevluchte Dalai Lama, eeuwige sneeuw, boeddhisme, monniken, kloosters, rust en wij(d)sheid. Mijn beeld van Tibet is na het lezen van deze thriller in ieder geval een stuk realistischer geworden.

Op een mistige avond in Hexham Engeland wordt Christopher Wylam's zoontje William ontvoerd door een stel onbekende mannen. Wylam, een voormalig Brits agent van de geheime dienst, wordt door zijn superieur Winterpole op een vaag spoor geholpen richting India.

Aanvankelijk kon ik geen touw aan het verhaal vastknopen en dacht ik met een zoveelste (melo)dramatische hersenspinsel van Easterman te maken te hebben. Het bloemrijk taalgebruik om de elementen te beschrijven en het gebruik van de vele Tibetaanse woordjes, lazen erg vermoeiend maar met de start van het tweede deel begon het verhaal plots te boeien. De verteltrant werd wat vlotter en het verhaal werd steeds spannender zodat ik het almaar moeilijker vond om het boek weg te leggen. Toen ik halverwege het verhaal eens op internet ging googlen naar Tibet en meer over het land en haar geschiedenis te weten kwam, vielen de stukken op hun plaats.
Ik heb nooit geweten dat Tibet zo'n roerige en gewelddadige geschiedenis kende.

Ik moet zeggen dat Daniel Easterman een indrukwekkend stukje research voor dit boek heeft geleverd want De negende Boeddha is doorweven met feiten en dat maakte het lezen nog eens extra aantrekkelijk maar het is geen gemakkelijk boek en je moet er echt van houden.

RtH 18-2-2007