Piraten van Michael Crichton

Titel Piraten
Oorspr. titel Pirate Latitudes  © 2009 | Vertaling: Jan de Nijs
Gegevens Paperback | blz. 319 | Luitingh | 2010
ISBN 9789024531608
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 7
Inhoud:
 
Het is 1665 en Jamaica is een kleine, afgelegen Engelse kolonie die wanhopig standhoudt tegen een omringende Spaanse overmacht.

De hoofdstad Port Royal is een stad vol kroegen, boeven en hoeren. Je sterft er even snel door een dolksteek als door dysenterie. De ideale plek voor kapitein Hunter, een handige jonge duvel uitgerust met een aantrekkelijk uiterlijk, een scherp oog voor buitenkansjes en elastische mores.

Hunters kans dient zich aan als een Spaans galjoen, zwaar beladen maar licht bemand, ligt te wachten op een escorte in de haven van een nabijgelegen eiland. Kapitein Hunter zeilt uit met een even veelzijdige als kleurrijke bemanning en zal, met goedkeuring van de gouverneur van Jamaica, het goudschip veroveren. Maar hij begeeft zich in gevaren die groter zijn en wateren die dieper zijn, dan hij ooit had kunnen vermoeden…

Recensie:

Avontuur bestaat nog

Na het helaas te vroege overlijden van
Michael Crichton op zesenzestig-jarige leeftijd werd in zijn nalatenschap nog een half afgeschreven en een voltooid manuscript gevonden. Voor het eerste wordt een auteur gezocht die het af kan maken; het afgerond geheel is postuum uitgebracht als Piraten.

"Als een schip uit Engeland onderweg naar Port Royal een galjoen in de haven van Mantanceros spot, vermoedt kapitein Hunter dat het om een Spaans galjoen gaat dat volgeladen met goud en zilver uit de nieuwe wereld in afwachting is van een konvooi naar Spanje. Hij besluit het schip met toestemming van de gouverneur te kapen. Hunter bedenkt een gewaagd plan en omringt zich met een aantal duistere maar talentrijke figuren die hij nodig heeft om zijn gedurfde voornemen tot een goed einde te brengen. Het eiland is namelijk zo goed als onneembaar en de Spaanse bevelhebber Cazalla is een zeer geduchte tegenstander. Daarnaast kent het Caribische gebied ook nog andere gevaren".

Crichton neemt je in Piraten mee naar het 17e eeuwse Port Royal op Jamaica, een Engelse enclave in een Spaanse wereld. Omdat de Engelse gouverneur niet genoeg manschappen had om de haven te verdedigen - Karel II had het grootste deel van zijn troepen teruggetrokken uit geldgebrek - kreeg iedereen die tegen de Spanjaarden en Fransen wilde vechten een warm welkom in deze stad. Op deze manier kregen zeerovers en andersdenkenden een vrijhaven en de gouverneur een gratis afweer tegen zijn buitenlandse belagers.
Hunter, een stoutmoedige en charmante kapitein, voelt zich prima thuis in de Caribische wateren en Port Royal, dat een mooie uitvalshaven biedt om Spaanse schepen te kapen die volgeladen met zilver en goud - buitgemaakt in Midden-Amerika - langs Jamaica terugvaren naar het moederland.
Een armada van Spaanse schepen overvallen, is echter schier onmogelijk: de vloot is zwaar bewapend en bovendien bevind zich op één galjoen al gauw meer dan duizend bemanningsleden: een te grote overmacht om te enteren. Maar een galjoen afgesneden van zijn konvooi kan met de juiste tactiek, het nodige vernuft en voldoende moed - eigenschappen die Hunter in voldoende mate bezit - worden gekaapt.

Tijdens het lezen moest ik vaak denken aan de stripboeken van Kapitein Roodbaard; de schrik van de zeven zeeën. Hunter herinnerde me aan zijn aangenomen zoon Erik, de sterke Moor had Baba kunnen zijn, alleen de slimme Driepoot ontbrak hoewel de Jood daar ook voor door kan gaan.
Volgens het nawoord schijnt Hunter werkelijk te hebben geleefd evenals enkele andere opgevoerde personages in het boek. Ook een aantal gebeurtenissen zoals de aardbeving in 1662 zijn waargebeurd.

Piraten is in mijn ogen geen thriller maar een spannende avonturenroman waarvan ik in mijn tienerjaren zou hebben gesmuld maar waar ik nu toch de nodige diepgang in mis. Het is een prettig leesbaar en spannend verhaal maar ook voorspelbaar ondanks de op het eind enigszins onverwachte wending maar te weinig om het ver boven het gemiddelde uit te tillen. Piraten is lekkere lectuur voor op het strand onder een palmboom met een koud glas rumcola bij de hand.

© RtH 11-7-2010