Tijdlijn van Michael Crichton

Titel Tijdlijn
Oorspr. titel Timeline   © 2000 | Vertaling: Marjolein van Velzen
Gegevens Paperback | blz. 496 | Luitingh-Sijthoff | 2000
ISBN 9024537665
NUR/NUGI 331 (thriller)
Gelezen van 8 t/m 12 sep 2008
Waardering 9
Inhoud:

Tijdlijn begint op de drempel van de 21e eeuw. De technologie heeft een enorme sprong voorwaarts gemaakt. De quantummechanica beheerst de wereld en de mogelijkheden lijken eindeloos.

Er is een geheel nieuwe manier van reizen mogelijk, waarbij mensen molecuul voor molecuul worden afgebroken en elders weer opgebouwd. Op een andere plaats, of in een andere tijd.

Zo reist een groep jonge archeologen naar de veertiende-eeuwse Dordogne, waar de Honderdjarige Oorlog woedt. Helaas blijkt dat de moderne techniek nog niet perfect functioneert...

Recensie:

Tijdloze thriller

Michael Crichton heeft een rijke fantasie als het gaat over toepassingen van nieuwe technologieŽn of wetenschappelijke ontwikkelingen. Eerder bewees hij dat o.a. al met zijn wereldberoemde boek Jurassic Park waarin prehistorische dieren opnieuw tot leven werden gewekt uit oud DNA. Het mooie is dat hij van die vaak ingewikkelde materie steevast een spannend en boeiend verhaal  weet te maken. Zijn romans spreken zo tot de verbeelding dat ze bijna allemaal zijn verfilmd en dat zegt op zich al genoeg. Deze keer begeeft Crichton zich op het pad van de kwantummechanica en ook daar weet hij weer enkele verrassende mogelijkheden voor te bedenken.

In Frankrijk is een groep archeologen onder leiding van professor Edward Johnston bezig een oude nederzetting in de Dordogne in kaart te brengen met als het doel alles weer in de originele staat te herbouwen.

In Amerika werkt een stel wetenschappers in het researchcomplex van ITC in het diepste geheim aan een nieuw toepassing van de kwantummechanica.

Beide disciplines komen samen in een wonderlijk avontuur met enkele verrassende ontwikkelingen....


Tijdlijn is een futuristische historische roman. Dat klinkt als een contradictio in terminis maar in dit geval is die benaming terecht. Het verhaal speelt zich namelijk deels af in het heden en voor een groot part in de Middeleeuwen. Het zijn twee aparte verhaallijnen maar het ene staat niet los van het andere en is prachtig met elkaar verweven.


Ik snapte op zich weinig van het futuristische deel over de kwantummechanica maar sommige dingen werden op een simpele wijze uitgelegd zodat ik de techniek toch een nog beetje begreep. Niet dat het echt noodzakelijk is om het verhaal te volgen maar het maakt het geheel iets toegankelijker. Tijdlijn is weliswaar, net als zijn andere boeken, een fictief werk maar
Crichton heeft wel degelijk zijn huiswerk gedaan en niet alles is blindelings toe te schrijven aan zijn rijke verbeeldingskracht. Dat blijkt ook uit zijn dankwoord aan het eind en de bibliografie van vijf pagina's aan boeken die hij geraadpleegd heeft voor het schrijven van deze thriller.

Ik zag op internet dat de meningen over Tijdlijn nogal verdeeld zijn; je vind het niks of geweldig. Ik hoor bij de laatste categorie en heb ervan gesmuld. Het boek begint met een vreemd voorval wat nergens op lijkt te slaan maar wekte desondanks gelijk mijn nieuwsgierigheid. Het tempo werd geleidelijk opgevoerd en steeds meer stukjes vielen op hun plek. Maar dat was slechts het voorspel daarna begon het avontuur pas echt.
De onverwachtse gebeurtenissen zorgden ervoor dat je bleef doorlezen en dat het verhaal spannend bleef tot het eind.
Een tijdloze thriller!

© RtH 21-09-2008