Airframe van Michael Crichton

Titel Airframe
Oorspr. titel Airframe  © 1996 | Vertaling: Marjolein van Velzen
Gegevens Paperback | blz. 333 | Luitingh - Sijthoff | 1997
ISBN 90 245 0885 1
NUR/NUGI 331 (thriller)
Waardering 8
Inhoud:

Terwijl er steeds meer vragen rijzen over de veiligheid van het luchtverkeer, vindt tijdens vlucht 545 een ongeluk plaats. Drie passagiers dood, vele gewonden, de cabine een ravage. Desondanks ziet de piloot kans het toestel aan de grond te zetten.

Alles wijst op een constructiefout. Een conclusie die voor de vliegtuigbouwer op een zeer ongelegen moment komt. Casey Singleton wordt als hoofd aangesteld van de onderzoekscommissie. Ze krijgt slechts zeven dagen om de ware toedracht van de ramp te achterhalen...

Met 'Airframe' begeeft Michael Crichton zich in de wereld van de vliegtuigbouw en luchtvaart. Een wereld waarin de concurrentie moordend is en waarin een kleine fout of vergissing enorme financiŽle gevolgen kan hebben.

Recensie:

Airframe is een beklemmende thriller over de zwaar concurrerende vliegtuigindustrie. Tijdens vlucht 545 sterven drie mensen en raken verscheidende mensen (zwaar)gewond. Aan Casey Singleton en haar team van experts de taak om binnen een week de oorzaak van het incident te achterhalen. Is het een menselijke fout of heeft het vliegtuig een veiligheidsprobleem? Ze staat onder grote druk i.v.m. een grote order uit China die het bedrijf uit het financiŽle slop moet redden. Tevens heerst er onrust onder de vakbondsleden vanwege geruchten over het uitbesteden van cruciale werkzaamheden aan China. En dan komt ook de pers op het spoor van het incident. De tijd dringt en de druk neemt toe Ö.

Crichton schets in korte hoofdstukken een mooi en leerzaam beeld van de vliegtuigindustrie. Door aan Casey een stagiaire toe te wijzen wordt de lezer op een onopvallende wijze geÔnformeerd over allerlei technische aspecten van het vliegtuig en de verschillende vlieginstanties die zich bezig houden met de veiligheid van de passagiers waardoor het boek leest als een ÖÖ straaljager.

© RtH 11-09-2005