Harlan Coben

Verzoeking van Harlan Coben

Titel Verzoeking
Oorspr. titel Caught ©  2009 | Vertaling: Martin Jansen in de Wal
Gegevens Paperback | blz. 368 | De Boekerij | 2010
ISBN 978 90 225 4996 4 
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 9
Inhoud:

Dan is jeugdhulpverlener. Het telefoontje is zoals vele anderen: een dertienjarig meisje, vermoedelijk misbruikt, een adres en de opdracht polshoogte te nemen. Als hij het huis betreedt en de tv-camera's ziet, de verslaggever tegen hem hoort schreeuwen over zijn seksuele omgang met een minderjarige en de politie hem in de boeien slaat, beseft Dan dat zijn leven voorbij is. Drie maanden later is Dan verdwenen, dood gewaand nadat de vader van het slachtoffer verklaarde de verkrachter van zijn dochter te hebben vermoord.

Wendy, de journaliste die Dan voor de ogen van de natie wist te ontmaskeren, volgt op dat moment het verhaal van een vermist meisje uit een nabijgelegen wijk. Maar dan krijgt Wendy een vreemd telefoontje. Enkele lang verborgen geheimen komen bovendrijven, en Wendy vraagt zich af of ze destijds wel echt zo'n goed onderzoek heeft gedaan, of dat een onschuldige man het slachtoffer is geworden van een veel groter schandaal.

Recensie:

Verzoeking lees je niet.... die verslind je!

In een onlangs gehouden thrillerenquête op Crimezone eindigde 
Harlan Coben op de derde plaats achter Karin Slaughter en Henning Mankell van de meest gekozen favoriete schrijvers. Mijn persoonlijke top drie ziet er weliswaar iets anders uit maar ik kan me wel vinden in zijn verkiezing, helemaal na het lezen van Verzoeking.

“Dan Mercer, een hulpverlener, krijgt een alarmerend telefoontje en spoedt zich naar het opgegeven adres. Binnen wordt hij overvallen door een cameraploeg van NTC News die hem ontmaskert als pedofiel. Dan slaat op de vlucht en verdwijnt spoorloos. Enige tijd later krijgt Wendy Tynes, de tv-journaliste van het bewuste programma een telefoontje van Dan met het verzoek voor een gesprek onder vier ogen. De ontmoeting verloopt heel anders dan Wendy had voorzien en ze begint zich af te vragen of ze wel goed geïnformeerd was. Ze start een onderzoek naar het verleden van Dan en ontdekt enkele merkwaardige zaken....”

Harlan Coben is vader van vier opgroeiende kinderen en dit kwartet is blijkbaar een vruchtbare voedingsbodem gezien zijn recente werk. In Houvast ging het over de vraag hoe ver je als ouder mag gaan in het beschermen van je kinderen m.b.t. hun privacy en ook in Verzoeking komen enkele opvoedkundige dilemma's voorbij. Coben speelt daarbij vakkundig in op de angsten en liefde van ouders voor hun kroost. Omdat volgens zijn eigen zeggen “een mens pas weet wat angst is als je kinderen hebt. Pure, onvervalste doodsangst.“

Vertrouwen en communiceren zijn de basis van een goede verstandhouding met je kind maar dat is allesbehalve eenvoudig. Zeker als je als iemand uit de vorige eeuw wordt gezien en je de tegenpool bent van “cool”. Coben weet het gedrag van pubers t.o.v. hun ouders zeer treffend en op een humoristische manier te verwoorden. Een leuk voorbeeld is de dialoog tussen Wendy en haar puberzoon Charlie waarbij zij slechts antwoorden van éénlettergreep krijgt: “Ja, oké, nee”. Of de iets uitgebreidere en meer geïrriteerde versie van een ontkenning: “Nee-hee” bij een herhaling van een vraag.

Verzoeking gaat niet alleen over pubers en overbezorgde ouders maar ook over negatieve virale marketing en (karakter)moord. Als je denkt dat je de clou door hebt, verandert Coben van koers en ben je het spoor weer bijster. Pas op het eind vallen alle stukjes op hun plaats. Verzoeking is erg geestig en uitermate spannend. Ik heb het boek dan ook niet gelezen maar verslonden!

© RtH 10-8-2010