Harlan Coben

Houvast van Harlan Coben

Titel Houvast
Oorspr. titel Hold Tight  | Vertaling: Martin Jansen in de Wal
Gegevens Paperback | blz. 338 | De Boekerij | 2008
ISBN 978 90 225 4992 6
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Gelezen van 15 t/m 23 april 2008
Waardering
Inhoud:

Tia en Mike Baye hadden nooit gedacht dat ze in een stel overbezorgde ouders zouden veranderen. Maar hun tienerzoon Adam is ongewoon afwezig. En na de zelfmoord van zijn klasgenoot Spencer Hill zijn ze helemaal bezorgd. Ze installeren een programma op Adams computer en al na enkele dagen worden ze opgeschrikt door een e-mail van een onbekende afzender: "Hou je gedeisd en alles komt goed."

Terwijl Betsy Hill een website van haar zoon bekijkt, samengesteld door zijn klasgenoten valt haar oog op een foto die lijkt te zijn gemaakt op de avond van zijn zelfmoord. Spencer was niet alleen. Betsy meent Adam Baye te herkennen op de foto - en als die vervolgens vermist wordt, voorspelt dit weinig goeds. Tia en Mike Baye zullen voor zichzelf de vraag moeten beantwoorden: wil je echt alles van je kinderen weten?

Recensie:

Ouders van nu in thrillervorm.

Hoe kom je erachter wat er in je kind omgaat als de meest simpele vragen als "Hoe ging 't op school?" of "Hoe is het?" met een achteloos schouderophalen of een eenvoudig "Wel goed." worden afgedaan en alle verder conversatie zich beperkt tot woorden van een lettergreep?
Als ouder wordt je na verloop van tijd de natuurlijke vijand van je eigen kroost en in de pubertijd zelfs staatsvijand nummer één lijkt het wel. Je kinderen willen je het liefst overal buiten sluiten terwijl jij als zorgzame ouder juist overal bij betrokken wilt zijn. Dat dit tot botsingen leidt is onvermijdelijk en heeft menige ouder tot wanhoop gedreven.

Maar als je niet weet wat je kinderen doen, hoe behoed je ze dan tegen o.a. de hedendaagse invloeden van televisie en het World Wide Web? Opvoeden is nooit eenvoudig geweest maar met de komst van het Internet en de mobiele telefoon is het een stuk waziger geworden waar kinderen zich precies mee bezig houden. Ze zitten in vage chatrooms, spelen bloederige games, doen aan msn, sms en mms of soms nog ergere dingen zoals "happy slapping". Of ze laten zich verleiden tot het uit te kleden voor een webcam waarna de opnames dezelfde avond nog op YouTube staan. Hoe bescherm je eigen bloedjes tegen deze uitwassen zonder hun privacy te schenden en ze constant in de gaten te houden?
Deze beangstigende nieuwe ontwikkelingen voor ouders van nu heeft
Harlan Coben, zelf vader van 4 kinderen, gebruikt voor zijn thriller Houvast. Een interessant en spannend verhaal over  ouderschap en opgroeiende kinderen in een snel veranderende wereld.

Mike en Tia Baye hebben 2 kinderen, de 16-jarige puber Adam en hun dochtertje Jill van elf. Nadat een klasgenoot van Adam zelfmoord heeft gepleegd, trekt hun zoon zich meer en meer terug in zijn eigen wereld. Tia en Mike maken zich grote zorgen en besluiten spionagesoftware op zijn computer te installeren om te kijken waar Adam zich zo al mee bezig houdt. Al snel komen ze erachter dat iets niet goed zit maar voordat ze Adam hierop kunnen aanspreken verdwijnt hij spoorloos. Mike en Tia zijn buiten zichzelf van angst en doen alles wat binnen hun vermogen ligt om hun zoon heelhuids terug te vinden. Zo komen ze langzaam achter dingen die ze misschien liever niet hadden willen weten.

Houvast behandeld een heel scala aan zaken waar iedere ouder mee worstelt maar wees niet bevreesd dat het een opvoedkundig essay is geworden. Het is nog steeds een geweldig spannend boek en ondanks of juist omdat het een aantal morele dilemma's behandeld extra aantrekkelijk leesvoer geworden. Tot hoever kun en mag je gaan om je eigen kind te beschermen? Heeft een kind ook recht op privacy? Wanneer slaat bezorgdheid om in bemoeizucht?
Vraagstukken die je na het lezen van Houvast wellicht beter kunt beantwoorden...

© RtH 26-04-2008