Dan Brown

Dan Brown

is schrijver van detective-thrillers. Zijn boeken behoren tot het genre van de Fact fiction, waarbij een fictief verhaal wordt verteld tegen een herkenbaar en realistisch decor.

Brown werd op 22 juni 1964 geboren in Exeter (New Hampshire). Hij groeide op op de campus van de Philips Exeter Academy, een van de meest prestigieuze kostscholen van Amerika. Als zoon van een prijswinnende wiskundige en een moeder die religieuze muziek speelde werd hij in zijn jeugd omringd door de tegengestelde ideeŽn van wetenschap en geloof. Dan Brown is sterk geÔnteresseerd in de oorsprong van godsdiensten, in mystiek, symbologie en anagrammen en in wetenschap in het algemeen. Deze zaken vormen een grote inspiratiebron voor hem. Hij studeerde Engelse literatuur en Kunstgeschiedenis aan het Amherst College (Massachusetts), waar hij in 1986 zijn diploma haalde. Daarnaast studeerde hij ook nog in het Spaanse Sevilla. Na zijn studie gaf hij -in de voetsporen van zijn vader- enige tijd Engelse les aan de Philips Exeter Academy, waar hij vroeger zelf ook op zat.

In 1998 verschijnt zijn debuutroman Digital Fortress vertaald als Het juvenalis Dilemma. Hij breekt echter internationaal door met zijn vierde boek The Da Vinci Code, dat in 2004 in talrijke landen (waaronder BelgiŽ en Nederland) maandenlang de bestsellerlijsten aanvoerde. Het boek draait voornamelijk om pseudo-historische complottheorieŽn. Brown kreeg er de bijnaam "de Umberto Eco voor de gewone man" door, omdat Eco in De slinger van Foucault soortgelijke thema's in een misdaadroman verwerkte. Voor de echte Eco fan is dit overigens een grove belediging.

Dan Brown is getrouwd met Blythe. Zijn vrouw is kunsthistorica en schilderes en helpt hem met de research voor zijn boeken. Hij beweert dat hij circa een jaar research nodig heeft voor een boek en vervolgens nog ruim een jaar om het boek te schrijven. Op zijn website vertelt hij dat hij bij dit schrijven een vast schema aanhoudt: Hij staat 's morgens om vier uur op en schrijft dan tot rond het middaguur. Ieder uur echter - en hij wordt daarvoor gewaarschuwd door een antieke zandloper maakt hij oefeningen om zijn conditie op peil te houden. Om nieuwe inspiratie op te doen gaat hij letterlijk op zijn kop staan. De middagen gebruikt hij om uitgebreid te sporten, waarbij tennis een van zijn favoriete sporten is.

OfficiŽle website: http://www.danbrown.com/ of http://www.danbrown.nl/
Verzamelpagina: http://danbrown.startpagina.nl