Het verloren symbool van Dan Brown

Titel Het verloren symbool
Oorspr. titel The lost symbol  ©  2009 | Vertaling: Drolsbach, Feberwee, Janssens, Ligterink
Gegevens Paperback | blz. 510 | Luitingh  | 2009
ISBN 9789024553280
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 5
Inhoud:

Professor Robert Langdon wordt onder valse voorwendselen naar Washington gelokt: het epicentrum van de wereldmacht en de stad met de grootste verborgen geheimen uit de geschiedenis. Na aankomst in het Capitool raakt hij volledig van slag door een telefoontje. Peter Solomon, vooraanstaand vrijmetselaar, filantroop en zeer goede vriend van Langdon, is ontvoerd en verkeert in levensgevaar. Solomons kidnapper wil maar één ding: dat Langdon de codes van het mysterieuze genootschap ontraadselt en de legendarische macht die daardoor vrijkomt aan de kidnapper overdraagt.

Langdon kan niet anders dan het spel meespelen en raakt al snel verstrikt in een web van symbolen en enigma's. Hij krijgt hulp van Katherine, Solomons zus, een vooraanstaand wetenschapper die de kracht van het menselijk denken bestudeert. Zal het hen samen lukken om de geheimen van Washington te ontraadselen? Wat hadden de idealen van de geestelijke vaders van de Verenigde Staten gemeen met de denkbeelden van de vrijmetselarij? En kan die kennis het leven van Solomon redden? Want niet alleen zijn leven maar zelfs het lot van de wereld staat op het spel.

Recensie:

Beproefd recept maar met verkeerde verhoudingen
 
Vijf jaar na het uitbrengen van de wereldwijde bestseller De Da Vinci Code kwam eindelijk de langverwachte opvolger Het verloren symbool uit. Toen bekend werd dat Dan Brown aan een nieuw boek werkte, waren de speculaties over de inhoud niet van de lucht. Zo beweerde de Italiaanse krant Il Giornale dat de omstreden Zambiaanse aartsbisschop Milingo Brown ging assisteren bij het schrijven van zijn nieuwe roman omdat het over duiveluitdrijvingen zou gaan en Milingo grote bekendheid verwierf met zijn exorcismes en onorthodoxe gebedsgenezingen. Maar dat gerucht bleek achteraf grote onzin te zijn. Het verloren symbool speelt zich af in Washington en gaat over de orde van Vrijmetselaars en een eeuwenoud geheim.
 
"Professor Robert Langdon wordt onder valse voorwendselen naar Washington gelokt. Daar aangekomen, wordt hij door een godsdienstwaanzinnige gedwongen een oeroud geheim van de Maçonnieke Piramide te ontsluieren anders wordt Langdons vriend Peter Solomon vermoord. Maar er zijn meer partijen geïnteresseerd in de Oude Mysteriën die volgens de profetie verborgen liggen in hartje Washington."

Mysterieuze genootschappen, verborgen inscripties, oude legendes, geheime ruimtes, raadselachtige symbolen en codes. Het verloren symbool staat er weer bol van. Het boek bevat tevens alle elementen die ook te vinden zijn in Browns eerdere werk: facts en fictie, een futuristische wetenschap (noëtiek) en opgeklopte spanning maar de verhoudingen waren dit keer uit balans. Het begin is ronduit taai te noemen; pas op een derde van het boek wordt het verhaal iets spannender en sneller. Toch hebben de gebeurtenissen me nooit in de macht gekregen daarvoor was het allemaal te fantastisch. Ook het constant benadrukken dat het om vrijmetselaars ging door het herhaaldelijk gebruik van het woord maçonniek werd op een gegeven moment gewoon irritant: de maçonnieke broeder, de maçonnieke piramide, het maçonnieke gebouw, het maçonnieke ritueel enz.

Eigenlijk is Het verloren symbool een Google-boek. Er staan zaken in over gebouwen, monumenten, symbolen, boeken, schilderijen etc. die je eigenlijk op zou willen c.q. moeten zoeken om een beter beeld te krijgen. Ik verwacht dan ook dat op termijn een luxe editie van Het verloren symbool uitkomt met foto's en tekeningen zoals dat eerder is gedaan met Het Bernini Mysterie en De Da Vinci Code maar ik moest het nu nog met mijn eigen verbeelding doen. 
 
Dan Brown heeft ongetwijfeld veel research voor Het verloren symbool gedaan maar het lijkt erop dat hij alle resultaten in dit boek heeft willen verwerken en dat is ten koste gegaan van de leesbaarheid. Brown had meer moeten doseren en minder doceren. Het verhaal is voorts vergezocht, ongeloofwaardig en onsamenhangend. De goddelijke ontknoping was onbevredigend ondanks de onvermoede twist aan het eind.
Het verloren symbool
is een teleurstellende kruising geworden tussen De Da Vinci Code en Het Juvenalis dilemma volgens een beproefd recept maar met verkeerde verhoudingen. 

© RtH 11-12-2009